Gazdaság

Az Egyesült Államok további szankciókat rendelt el a földgázzal kapcsolatban

Északi Áramlat–2

A külügyi tárca amerikai kongresszusnak megküldött jelentése szerint egy Oroszországhoz köthető céget, a Transadriát és a vállalat Marlin nevű hajóját sújtják büntetőintézkedésekkel.

A Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzat eddig nyolc személyt és tizenhét hajót helyezett szankciós listára az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország kikerülésével, a Balti-tenger alatt Németországba szállító vezetékrendszer projektjével összefüggésben.

„Miközben az amerikai kormányzat továbbra is ellenzi az Északi Áramlat–2-t, a többi között büntetőintézkedések útján, folytatjuk az együttműködést Németországgal és más szövetségeseinkkel és partnereinkkel, hogy csökkentsük a vezetékrendszer jelentette kockázatokat Ukrajna, illetve a NATO és az Európai Unió tagállamai számára” – hangsúlyozta Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jelentés szerint.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok mellett Lengyelország és Ukrajna sem szeretné, ha üzembe helyeznék az új vezetékpárt. Többek között attól tartanak, hogy Moszkva túl nagy befolyásra tenne szert Németországban – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink