Külföld

Már pumpálják az orosz gázt

A vitatott Északi Áramlat–2 vezeték stratégiailag összeköti, de egyben meg is osztja az EU tagországait

Elkezdte pumpálni a földgázt a Gazprom energiavállalat az Északi Áramlat–2 vezetékbe. Az új útvonal a német kormány és az Európai Bizottság engedélyeire vár, amelyek megszerzése akár hónapokba is telhet.

Oroszország már pumpálja a gázt a vitatott új Északi Áramlat–2 gázvezetékbe, jelentette be a Nord Stream–2 AG, az orosz Gazprom leányvállalatának vezetője hétfőn. A Gazprom és európai partnerei által finanszírozott projekt várhatóan megkapja az engedélyeket az Európába irányuló kereskedelmi értékesítés megkezdéséhez, de a folyamat akár több hónapig is eltarthat. A gázvezeték üzemeltetője elmondta, eddig mintegy 177 millió köbméter technikai gázt szivattyúztak a csövekbe.

A gázvezeték feltöltése megfigyelők szerint nyomásgyakorlás lehet Németországra, amelynek engedélyére még mindig vár az orosz fél. A Gazprom leányvállalata szeptember 13-án nyújtotta be kérelmét. Ezt a német Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) fogja elbírálni, majd saját vizsgálatai után a kérelmet továbbítania kell az Európai Bizottsághoz is elbírálásra.

Washington nem titkolja, ellenzi az új gázvezetéket, mivel szerintük ez kiszolgáltatottá teheti Európát a Kreml politikai érdekeinek. Európai politikusok sora ugyancsak bírálta a befektetést, de nemcsak politikai okokból, hanem klímavédelmi szempontokat is hangoztattak. A zöld energiapolitika viszont jelenleg egy gyakorlati valóságteszten megy át, mivel Európa-szerte egy komoly energiakrízis van kibontakozóban, az energiaárak az év eleje óta helyenként hatszáz százalékkal is megugrottak.

A BBC hírcsatornának nyilatkozva Andrej Kelin, az Orosz Köztársaság londoni nagykövete elmondta, országa nem arra szándékozik felhasználni az új vezetéket, hogy a létező útvonalakon a szállítást csökkentse. Hozzátette, nevetségesnek tartja azokat a feltételezéseket, hogy Oroszország politikai nyomásgyakorlásra használja fel a gázszállítást, hiszen azt az ukrán tranzitvezetékeken keresztül is tíz százalékkal emelték.

Kapcsolódó írásaink