Gazdaság

Megkezdődik Srí Lankán a legnagyobb magyar útépítési projekt

A magyar vállalatok jelentős technológiai tudással rendelkeznek, ezért a kormány mindig is kiemelt támogatást biztosított a nemzetközi piacokon sikereket elérő cégeknek

Az együttműködés további fejlesztéséről állapodott meg Magyarország Srí Lankával, miután a két ország mindig is korrekt és megbízható partnere volt egymásnak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Colombóban. A tárcavezető látogatása során többek között a Srí Lanka-i kormányfővel, illetve a kereskedelmi, az oktatási, az útügyi és a külügyminiszterrel találkozott.

Megkezdődik Srí Lankán a legnagyobb magyar útépítési projekt
Szijjártó Péter ösztöndíjprogramot is bejelentett Colombóban
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Megkezdődik Srí Lankán a dél-ázsiai térség valaha volt legnagyobb magyar útépítési projektje, amelynek keretében a Betonútépítő Zrt. húszmilliárd forintos fejlesztés keretében két felüljárót épít meg a főváros közelében, ezzel is hozzájárulva a helyi autópálya-fejlesztési program sikeréhez. A beruházás a magyar Eximbank kötött segélyhitelével valósul meg – jelentette be Szijjártó Péter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a kormány mindig is kiemelt támogatást biztosított a nemzetközi piacokra kilépő és ott sikereket elérő magyar vállalatoknak.

„Most olyan sikertörténet indul el, amelynek keretében egy magyar építőipari vállalat a valaha volt legnagyobb magyar útépítési projektet valósítja meg a világnak ebben a térségében” – fogalmazott a miniszter. A projekt előreláthatólag 2023 októberére fog lezárulni.

Az építkezéshez szükséges fémszerkezeteket már gyártják Nyíregyházán, idén márciusban megkezdődik a kiszállításuk, így májusban elindulhat a munkálatok látványos része – közölték.

Szijjártó Péter a Srí Lanka-i kollégájával, Gamini Lakshman Peirisszel tartott közös sajtótájékoztatóján kijelentette: a magyar vállalatok jelentős technológiai tudással rendelkeznek több területen, ami nemzetközi szinten is versenyképessé teszi őket, így a dél-ázsiai országban is sok lehetőség kínálkozhat számukra.

Mint mondta, az egyik ilyen ágazat a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, de nem ez az egyetlen, ugyanis jelenleg is folyik ötszázezer Srí Lanka-i vezetői engedély gyártása egy magyar nyomdaipari vállalatnál, miután korábban már
1,5 millió személyi igazolványt leszállítottak. Emellett magyar cégek beruházásokat terveznek a vízgazdálkodás terén is, két víztisztító telep újjáépítését már befejezték, ezáltal ivóvízhez segítve kétmillió embert az országban – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte: a koronavírus-járvány miatt a tervezett gazdaságfejlesztési projektek jelentős része elmaradt világszerte, azonban a további veszteségeket meg kell előzni, ezért a kormány támogatást nyújt a nemzetközi piacokon jelen lévő magyar cégek számára. A magyar cégek sokat profitálnak a korrekt együttműködésnek köszönhetően, ezért a további sikerek érdekében megegyeztek, hogy sort kerítenek a gazdasági vegyes bizottság második ülésére,
illetve felgyorsítják a tárgyalásokat a kettős adóztatás elkerüléséről – tudatta.

Bejelentette, hogy mostantól évente húsz ösztöndíjas helyet biztosítanak Srí Lanka-i hallgatóknak a magyarországi egyetemeken az immár 86 országot érintő Stipendium Hungaricum program keretében. „Mindig is tisztességes, korrekt és megbízható partnerek voltunk. Sosem avatkoztunk be egymás belügyeibe, sosem bíráltuk egymást, támogattuk a másik felet a nemzetközi szervezetekben, és ezt kívánjuk folytatni a jövőben is” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink

Nem érdekünk a hidegháború

ĀSzijjártó Péter: Magyarország gazdasági és regionális politikai szempontból is nagyon sokat növelte a saját jelentőségét az elmúlt időszakban