Gazdaság

Vegyesen teljesítő vezető részvények

Budapesti Értéktőzsde

Csökkenő forgalom mellett mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a négynapos kereskedési héten, a BUX 49 762,24 ponton zárt csütörtökön, 1125,06 ponttal, 2,21 százalékkal alacsonyabban, mint egy hete.

A négynapos kereskedés alatt a részvénypiac forgalma 56,54 milliárd forint volt múlt heti 60,85 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában kiemelte, hogy a karácsony előtti csonka héten csökkent a BUX index. Az elemzők rámutattak, a szerdai kereskedésben jelentősen esett az OTP-részvényének árfolyama, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az októberi szinten rögzítik a már felvett jelzálog fedezetű hitelek kamatait.

Ez magával rántotta a magyar tőzsdeindex árfolyamát is, letörve az 50 ezer pontos támaszt, a BUX ezt a szintet próbálta elérni csütörtökön. A héten a Mol árfolyama 0,82 százalékkal emelkedett, a részvény csütörtökön 2470 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 5,2 milliárd forintot. Az OTP 16 040 forinton zárt csütörtökön, a papírok forgalma több mint 45,5 milliárd forint volt. A Richter 8725 forinton fejezte be a kereskedést, a gyógyszeripari részvény forgalma 3,73 milliárd forintot tett ki.