Gazdaság

Az év végén is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhat a magyar lakosság

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint novemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb. A villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményéből.

Az év végén is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhat a magyar lakosság
A MEKH nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint novemberben a földgáz átlagára Budapesten volt a legalacsonyabb
Fotó: MH

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és a földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A MEKH nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára novemberben 10,58 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. 2021 novemberben Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,86 eurócent volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint novemberben is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései a Statisztika rovatban érhetők el.

Kapcsolódó írásaink

Elutasított minimálbér

ĀMárki-Zay Péter nem tartja szükségesnek a minimálbért, pedig az – és a garantált bérminimum – felfelé hajtja a többi bért, de az egyéb juttatások és támogatások összegét is