Gazdaság

A magyaroknak újra igaza lett: Európai mintává vált a rezsicsökkentés

Az Európában tomboló energiaválságban már 19 uniós tagállam döntött úgy, hogy a magyar rezsicsökkentés mintáját részben vagy egészben követve megpróbálja leszorítani a lakossági energiaárakat. Bebizonyosodott, hogy a brüsszeli bürokraták és a magyar baloldal nyomásgyakorlása ellenére helyes döntés volt az alacsony rezsiárak melletti következetes kiállás - derül ki a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportjának szerdai, lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A magyaroknak újra igaza lett: Európai mintává vált a rezsicsökkentés
Már 19 uniós tagállam döntött úgy, hogy a magyar rezsicsökkentés mintáját részben vagy egészben követve megpróbálja leszorítani a lakossági energiaárakat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Bruegel Intézet összesítése szerint 2021 őszén 19 ország, azaz az Európai Unió tagállamainak csaknem háromnegyede, javasolt vagy léptetett életbe a lakossági energiaárak letörését célzó intézkedéseket. A magyar rezsicsökkentéshez hasonlító hatósági árszabást hét országban - többek között Franciaországban és Spanyolországban - vezettek be.

Kijelenthető, hogy a magyar kormány 2013 óta következetesen folytatott rezsicsökkentési politikája általánosan követett példává vált Európában. Beigazolódott, hogy a rezsicsökkentés a legjobb eszköz az emberek megvédésére a piaci áringadozásoktól.

A közlemény emlékeztet rá, hogy ezzel szemben a magyar baloldal ellenzi az olcsó, megfizethető lakossági energiát: miniszterelnökjelöltjük, Márki-Zay Péter a rezsicsökkentést népbutításnak, az intézkedést támogató választókat „sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak„ tartja, míg a momentumos Donáth Anna nemrég az energiaszegénység korát helyezte kilátásba.

„A baloldal álláspontja és kijelentései elfogadhatatlanok. A magyarok csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony energiaárakért folytatott küzdelemben” - zárul a Fidesz-KDNP EP-képviselőinek közleménye

Kapcsolódó írásaink