Belföld

Elutasított minimálbér

Márki-Zay Péter nem tartja szükségesnek a minimálbért, pedig az – és a garantált bérminimum – felfelé hajtja a többi bért, de az egyéb juttatások és támogatások összegét is

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét nem érdekli az álláskeresők, a kismamák, a nagyszülők és a fogyatékossággal élők sorsa.

Elutasított minimálbér
A „roppant liberális” baloldali jelölt szerint nincs szükség minimálbérre
Fotó: MH/Török Péter

Gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se – hangzott el korábban Márki-Zay Pétertől. Nem tudni, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje milyen mélységben gondolta át kijelentését, az azonban tény: 2009-ben a minimálbér mindössze 71 500 forint volt, míg januártól már eléri a kétszázezer forintot, ami a 2009-es összegnek majdnem a háromszorosa, egészen pontosan kétszáznyolcvan százaléka.

Emlékezetes, hogy 2002 és 2010 között két százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke Magyarországon, miközben a többi V4-es országban harmincszázalékos növekedés történt. Most ugyanazok akarnak a hatalomba visszatérni, akik a nyolcéves kormányzásuk alatt mindössze 23 500 forinttal emelték a minimálbért. A garantált bérminimum esetében is hasonló a helyzet: 87 ezer forint volt 2009-ben, jövőre azonban már 260 ezer forint lesz, vagyis a 2009-es összeg háromszorosa. Így 2022. január 1-jétől jóval magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány-Bajnai kormányok idején az átlagbér volt.

Gyurcsány embere azt is elfelejti, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja a többi bért és az egyéb juttatások, támogatások összegét is. Jelentősen emelkedik például a közfoglalkoztatási bér, sőt, az emelés hatással van a táppénz, az álláskeresési járadék és a gyermekgondozási díj összegére is. A gyed a minimálbér kétszázezer forintra történő emelésével eléri majd a bruttó kétszáznyolcvanezer forintot – azaz tíz év alatt több mint kétszeresére emelkedett. Emelkedni fog a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is, utóbbi nettó száznyolcvanezer forint lesz 2022-ben. Növekedni fog a nagyszülői gyed maximális összege, aminek a gyedhez hasonlóan maximális összege is bruttó kétszáznyolcvanezer forint lesz várhatóan.

A minimálbér emelésével nő a táppénz napi maximális összege és az álláskeresési járadék maximális összege is bruttó százhatvanhétezerről kétszázezer forintra. Márki-Zay Pétert az sem foglalkoztatja, hogy bizonyos betegségekhez kapcsolódóan a munkavállalói adóalap-csökkentő kedvezmény is emelkedhet.

A kormány 2019-től bővített járulékkedvezmény-rendszerrel ösztönzi a piaci cégeket megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására. Jelenleg mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, akik a minimálbér öt százalékának megfelelő mértékű adókedvezményre jogosultak. Ez jövőre havi tízezer forint lesz.

Lenin anyja újra terhes

„Új, rendszerváltó pártot alapít Gémesi, Pálinkás, Szent-Iványi, Jeszenszky, Herényi és Bod Péter Ákos. Lenin anyja pedig újra terhes.” – írta Schiffer András a Facebook-oldalán arra reagálva, hogy kikkel szövetkezik a baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki – korábbi nyilatkozataival ellentétben – a sajtóhírek szerint jövő januárra mégis pártot alapítana.
(MH)

Kiszolgáltatás

Közös eredményeket veszélyeztet Márki-Zay

Több százezer ember fizetését sodorná veszélybe a baloldal választott vezetője a minimálbér megszüntetésével – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton az MTI-hez eljuttatott videójában. Hollik István szerint Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kijelentése, amely szerint nem tartja feltétlenül szükségesnek a minimálbért, azt jelenti, hogy meg akarja azt szüntetni azt.

Hozzátette: a minimálbér az a törvényben meghatározott legkisebb munkabér, amelyet minden, teljes munkaidőben dolgozó munkavállalónak köteles megadni a munkaadó. E törvényi kötelesség megszüntetésével a baloldal „kiszolgáltatná a dolgozó embereket a vállalatoknak, a nagy multiknak” – közölte. Hollik István a magyar emberek, a vállalkozások és a kormány tizenkét év alatt elért közös eredményének nevezte, hogy 73 500 forintról 2022-re bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér. „Ez közös eredmény, sok munka van benne” – fogalmazott, hozzátéve, „a baloldal miniszterelnök-jelöltje azzal, hogy megszüntetné a minimálbért, ezeket a közös eredményeket veszélyeztetné.”
(VA)

Kapcsolódó írásaink

Márki-Zay Péter eltörölné a minimálbért

ĀA baloldal miniszterelnök-jelöltje hátrányosnak tartja a munkaadókkal és munkavállalókkal való megállapodást - Hollik: Százezrek fizetését sodorná veszélybe a baloldal a minimálbér megszüntetésével + VIDEÓ