Belföld

Mentegeti magát Márki-Zay

Szívesen kihátrálna a minimálbérkérdésből a baloldal miniszterelnök-jelöltje

„Azt, hogy megszüntetném a minimálbért, soha nem mondtam, ezt ők mondják” – állította Márki-Zay Péter szokásos, vasárnap esti élő bejelentkezésében.

Mentegeti magát Márki-Zay
Rágalmazásnak minősíti Márki-Zay Péter, amikor saját korábbi szavaira emlékeztetik. Leszögezte például, hogy pont a legképzetlenebb embereknek nem lesz soha munkájuk, mert a minimálbérért nem tudnak megdolgozni
Fotó: MH/Török Péter

Hozzátette: ő csak annyit mondott, hogy személy szerint, közgazdászként nem tartja különösen szükségesnek vagy indokoltnak a minimálbért. Utóbbi megjegyzését azzal magyarázta, hogy vannak olyan országok, ahol nincs minimálbér, és ott sem éheznek az emberek, ott a piac alakítja ki a béreket.

Márki-Zay Péter: Én azt mondtam, hogy én személy szerint közgazdászként nem tartom különösebben indokoltnak vagy szükségesnek a minimálbért.
Facebook / Márki-Zay Péter

Márki-Zayt bizony cserbenhagyta az emlékezete, hiszen tény, hogy korábban úgy fogalmazott: „Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se”, vagyis szó sem esett a „közgazdászként” kitételről. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje azt is mondta, hogy „a minimálbérnek, ha belemennénk, rengeteg hátránya van”.

Meglátása szerint, ha túl magas a minimálbér, akkor a vállalkozók nem fognak embereket alkalmazni, mert nem éri meg nekik. Így viszont pont a legképzetlenebb embereknek nem lesz soha munkájuk, mert „a minimálbérért nem tud megdolgozni, nem tud olyan munkát kifejteni”. Emellett úgy véli, hogy az utóbbi években jelentkezett bérnövekedést nem a Fidesz intézte el, hanem a gazdaság. Szerinte azért emelkedtek a bérek, mert az emberek elmentek Nyugatra dolgozni, munkaerőhiány alakult ki, ezért a cégek kénytelenek jobban megfizetni a munkavállalókat. A politikus megjegyezte még, hogy nem azért fizetik meg jobban az embereket, mert a minimálbért emelgetik.

A jelek szerint nem túl egzakt közgazdasági ismeretekkel rendelkező politikus megfeledkezik arról, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése felfelé hajtja a többi bért és az egyéb juttatások, támogatások összegét is.

A közfoglalkoztatási bér szintén jelentősen emelkedik 2022-ben, a minimálbér-emelés többek között a táppénz, az álláskeresési járadék és a gyed összegére is hatással van. Növekszik ezeken túl a gyermekgondozási díj maximális összege (gyed), a hallgatói gyed, a gyermekek otthongondozási díja (gyod), a nagyszülői gyed maximális összege, a táppénz napi maximális összege, az álláskeresési járadék maximális összege, valamint bizonyos betegségekhez kapcsolódóan a munkavállalói adóalap-csökkentő kedvezmény.

Kapcsolódó írásaink

Elutasított minimálbér

ĀMárki-Zay Péter nem tartja szükségesnek a minimálbért, pedig az – és a garantált bérminimum – felfelé hajtja a többi bért, de az egyéb juttatások és támogatások összegét is