Gazdaság

Varga Mihály: Szabó Tímea lakásépítési fejlesztéseket indítana a Római-parton

Szabó Tímea írásbeli kérdésében azzal a meglepő feltételezéssel fordult hozzám, hogy az Óbudai Egyetem szálloda- vagy lakásépítési fejlesztéseket indítana a Római-parton – írta Varga Mihály, pénzügyminiszter szombaton közösségi oldalán.

Varga Mihály: Szabó Tímea lakásépítési fejlesztéseket indítana a Római-parton
Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: Facebook / Varga Mihály

Válaszában tájékoztatta a képviselőnőt, hogy az Óbudai Egyetemet az elmúlt időszakban jelentős terhektől sikerült megszabadítani. A baloldali kormányzat alatt kötött előnytelen PPP (Public Private Partnership)-szerződések következményeként az egyetem évente ötszázmillió forintot kényszerült fizetni egy magáncégnek az egyik oktatási épület és a diákotthon használatáért – magyarázta a pénzügyminiszter.

A továbbiakban rávilágított arra is, hogy az intézménynek eddig sportolásra alkalmas területei sem voltak, azokat szintén bérelni kényszerült. Varga Mihály szerint az egyetemi modellváltással azonban lehetőség nyílt arra, hogy ezt a rendkívül hátrányos helyzetet lezárjuk, az állam olyan ingatlanokat ad át az egyetem részére, amelyek kiválóan hasznosíthatóak oktatási és sport célokra is.

A megnövekedett forrásoknak köszönhetően minden korábbinál nagyobb fejlesztések kezdődhetnek az egyetemen: szabadabb teret kap az oktatás és a kutatás fejlesztése, növekednek a tudományos és innovációs tevékenységre fordítható források, és a régóta fejlesztendő egyetemi sportélet is szintet léphet – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Azt javasolta Szabó Tímeának, hogy a kétes szálloda- vagy lakásépítési ügyleteket ne az Óbudai Egyetem fejlesztéseinél, hanem a Városháza-botrány, a Mocsárosdűlő-botrány, vagy a III. kerület polgármestere által piaci ár alatt eladott, majd végül lebontott 223 éves Bivalyos csárda körül keresse.

Kapcsolódó írásaink