Belföld

Szabó Tímea és a CIA - megint üzent Anonymus

Azok a beszélgetésrészletek, amelyeket Anonymus csütörtökön osztott meg, a korábbiakhoz hasonlóan szintén a Városháza értékesítéséről folyó egyeztetéseken hangzottak el, ám nagyrészt a hazai baloldal külföldi kapcsolatrendszeréről és finanszírozásáról szólnak. 

Szabó Tímea és a CIA - megint üzent Anonymus
Szabó Tímea, Jávor Benedek és Bajnai Gordon a 2014-es választás éjjelén
Fotó: Bajnai Gordon Facebook-oldala

A legfrissebb hanganyag a tárgyalás kötetlenebb beszélgetéseit rögzítette, amikor Gansperger Gyula, Bajnai Gordon harcostársa a magyar baloldal és a külföldi gazdasági és politikai érdekkörök összefonódásáról újabb, megdöbbentő részleteket tár fel - derül ki az Origónak küldött felvételről.

Gansperger (G.):Most vannak ugye ezek a külföldön kiképzett figurák, mint a Szabó Tímea, Kabul rózsája, ugye ő a CIA-nek dolgozott kint Kabulban.

Befektető (B.): Komolyan? Ezeket nem tudtam.

G.: Kurva kemény a csaj, de ezért.

B.: A Szabó Tímea 45 éves, ide járt a Mókus iskolába. Én nem tudtam, hogy ő ennyire amerikai.

Szabó Tímeáról eddig is köztudott volt, hogy amerikai egyetemi tanulmányai idején az ENSZ megbízásából fegyveres konfliktusmegelőzési stratégiákról, illetve sérülékeny csoportok védelméről folytatott kutatásokat. Ezt követően 2001-ben három hónapig Pakisztánban dolgozott az International Rescue Committee nevű civil szervezetnél, ahol többek között az afgán menekültek kérdéseivel foglalkozott. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt egy héttel tért vissza Bostonba, ahol az afgán konfliktus rendezésével összefüggésben folytatott kutatást.

Az amerikai bombázások után Afganisztánba költözött és Kabulban egy ideig az ENSZ afganisztáni missziójával dolgozott együtt. Feladata az új afgán kormány kapacitásfejlesztésének elősegítése volt.

Az azonban merőben új információ, hogy Szabó Tímea bármilyen kapcsolatban lehetett, lehet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel, vagyis a CIA-val.

Azt nem tudni, hogy Gansperger erre vonatkozó ismeretei honnan származnak, de ez a körülmény új megvilágításba helyezi Szabó Tímea évekkel ezelőtti ténykedését az LMP-ben, illetve jelenlegi mozgását a Párbeszéd Magyarországért Mozgalomban és nem mellesleg a hazai közéletben.

Szabó Tímea a hangfelvételre reagálva, Facebook-oldalán közölte, hogy rágalmazásért bepereli Gansperger Gyulát.

Gansperger a hangfelvétel tanúsága szerint ezen a ponton nem állt meg, hiszen újabb fontos adalékokkal szolgált az amerikai befolyásról, illetve arról, hogy kik is szeretnék megbuktatni a jelenlegi kormányt. 

Objektum doboz

G.: Pillanat. De ugye a Sorosnak ezek az emberei bizonyos dolgokat tudnak mozgatni. De a teteje a Gordon.

B.:Ő a tető? Én azt hittem a Fletó... Nem... Komolyan?

G.: Ugye azok a pénzügyi körök, az EBRD, az összes ilyen nagy nyugati bank, akik az Orbán-rendszert szeretnék megbuktatni. Ugye a Simor az EBRD-nek az alelnöke volt, tudod.

B.: Simor András.

G.:Az MNB-nek az elnöke.

B.: MNB-elnök volt. Ő volt a csúcs.

G.:Puszihaverja a Gordonnak, és ugye főnöke volt a CA-nál (Creditanstalnál-szerk.).

Az Anonymus által hétfőn eljuttatott felvételen Gansperger már beszélt arról, hogy „Magyarországon alapvetően az egész baloldal mozgása mögött külföldi erők és finanszírozók állnak". A beszélgetés azon részletében kifejtette, ezek alatt a Soros-birodalmat és más külföldi nagytőkés csoportok kell érteni. hozzátette, azt gondolja, Bajnai Gordon ezeknek az embere. A ma reggeli részlet tulajdonképpen ezt egészíti ki azzal, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank – amelynek 2019-ig Simor András a pénzügyekért felelős alelnöke volt – is azon erőcentrumok közé tartozik, amely a jelenlegi kormány távozását szeretné elérni. Az, hogy Bajnai és Simor baráti, bizalmi viszonyban van, eddig sem volt titok.

Az újabb hanganyag második fele lényegében arra ad magyarázatot, hogy több meghatározó nagytőkés csoport számára miért is fontos az Orbán-kormány leváltása. Érdemes itt is szó szerint idézni, hiszen a beszélgetés stílusa, az üzleti szemlélet, illetve a magyar érdekek teljes figyelmen kívül hagyása így érzékelhető igazán.

G.: Tudod, mekkora kárt szenvedtek azok a cégek, akik itt halálra kaszálták magukat!? És ki kellett takarodniuk innen. El kellett adniuk az ÉMÁSZ-t, a DÉMÁSZ-t, a mindent is.

B.: És most visszajönnének?

G.: Hát hogy a p...csába ne? Hát figyelj, nyolcszázalékos fix profitért.

B.: Az igaz, és ha otthon meg nulla? Svájcba...

G.: Figyelj, figyelj! Úgy adta el a Suchman az összes energetikai céget Magyarországon, a hálózatokat. És egyik ország sem adja el a hálózatát, érted. Az önkormányzati meg állami tulajdon. Az erőmű, meg a..., az egy más dolog, meg az értékesítés. Eladott mindent és benne van a szerződésben, én magam láttam – felügyelőbizottsági tag voltam –, hogy nyolc százalék eszközarányos nyereséget garantáltak. A szerződés szerint.

B.: Ami magas.

G.:Nagyon.

B.: És mégis eladtuk.

G.: Mint a szél. Egy Suchman Tamás vitte, akinek aztán halvány lila fidúciája se volt arról, hogy kell értékelni egy céget.

B.:Nagy ember volt.

G.: Hát a Horn Gyulának volt a balkeze.

B.:Meg a jobb is. De igen.

G.:Meg a jobb is, igen.

B.:Úgyhogy ő minden volt.

G.: Eladta, és nekünk nagyon sok pénzükbe került, egyrészt amíg fizetgettük ezeket, meg visszavásároltuk. Na, most ezek a csapatok, érted. (...) Jó, oké, itt van a Swietelsky, meg a Strabag, de hol kapnak ahhoz képest, amit régebben kaptak.

B.:Kicsit.

G.: Kicsit. Na, most érted, régebben évente tízmilliárdokat kaszáltak. Most adnak tízmilliárdot a kampányra. Mi a lóizéért ne adnának? Aztán majd jövőre kivisznek harmincat.

Kapcsolódó írásaink

Bajnai Gordon amerikai kapcsolatai

ĀA Városháza-ügy legújabb felvételén Bajnai Gordon bizalmasa cáfolja Karácsony Gergely állításait, baloldali kapcsolataival henceg és Soros György befolyását taglalja

Karácsonyék dobra vernék Mocsárosdűlőt is

ĀAnonymus újabb videójából kiderül: a „zöld” főpolgármester az erdők helyett luxuslakóparkot létesítene - Fidesz: Lesz még munkája a Városháza eladása körül kirobbant botrányt vizsgáló bizottságnak