Gazdaság

A többletjövedelemmel élénkül az összkereslet

Az emelésnek köszönhetően a munkabérek is növekedni fognak

Az eredetileg tervezettnél sokkal hamarabb, már 2022-től kézhez kapják a nyugdíjasok a teljes 13. havi nyugdíjat, amit eredetileg négy lépcsőben kívánt visszaépíteni a gazdaságpolitika. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 370 milliárd forint pluszköltség jelentkezik a költségvetésben jövő februárban, amely összeg a nyugdíjasokhoz kerül – mondta lapunk megkeresésére Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A többletjövedelemmel élénkül az összkereslet
Az extra nyugdíjintézkedések mellett további lépéssel erősödik a jövedelem
Fotó: MH

Tekintettel arra, hogy a nyugdíjasok jövedelmük jóval nagyobb részét fogyasztják el, mint egy átlagos háztartás, és figyelembe véve, hogy jelenleg a lakosság fogyasztási rátája megközelíti a 82 százalékot, vélhetően ennek az összegnek rendkívül nagy hányada csapódik le fogyasztásban – jelentette ki az elemző. Kiemelte: mindez tehát azt jelenti, hogy a nyugdíjasoknak juttatott többletjövedelem miatt tovább élénkül az összkereslet a magyar gazdaságban. Szociális szempontból nézve az intézkedés kedvező, ám makrogazdasági és monetáris politikai szemmel vizsgálva csak egy újabb tényező, amely élénkíti a már amúgy is rendkívül magas inflációt.

Elmondása szerint a kínálati zavarok, vagyis az energiaválság, a szállítási problémák, a munkaerőhiány, az alkatrészhiány 2021 végén és várhatóan 2022 első felében is velünk maradnak. Eközben a fiskális politika az extra nyugdíjintézkedések mellett további, ennél még erőteljesebb lépésekkel élénkíti a keresletet. Emellett pedig a munkabérek jelentősen növekednek jövőre, köszönhetően a közel húszszázalékos minimálbér-emelésnek – magyarázta.

Hangsúlyozta: ezek alapján a következő hónapokban is rendkívül magas inflációval számolhatunk. Várhatóan a jövő év egészében is legalább a 2021-es évben látott átlagosan öt százalék körüli, sőt akár azt érdemben meghaladó átlagos áremelkedési ütemet láthatunk. Erre az eshetőségre utal az is, hogy jövőre a hivatalos kormányzati inflációs prognózistól eltérően öt százalékkal emelik a nyugdíjakat. Mindez azonban csak az elmúlt évek fényében tűnik jelentősnek, hiszen egy ilyen emelés csak a nyugdíjak reálértékének megőrzésére lesz elegendő, arra is csak jó esetben – tette hozzá a szakértő.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj

ĀA novemberben kifizetett 80 ezer forintos nyugdíjprémium után, januártól 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - Novák Katalin: A baloldal által elvett juttatást most csaknem 2,5 millióan kapják vissza a jobboldali kormánytól + VIDEÓ

Az infláció elérhette csúcspontját

ĀA fokozatos enyhítéseknek köszönhetően érdemben felélénkült a szálláshelyek forgalma, a vendégéjszakák száma mintegy nyolcvan százalékkal nőtt a tavalyihoz képest