Gazdaság

Bige László milliárdokban mérhető csapást mért a magyar agráriumra

Mesterséges áremelés

A 36 milliárd forintot is elérheti az a kár, amelyet a műtrágya-kartellezéssel Bige László és cégei okoztak a magyar gazdálkodóknak – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szombathelyi sajtótájékoztatóján.

Felháborítónak tartja, hogy a nagyvállalkozó visszaélt piaci fölényével. Szavai szerint teljesen jogos az a kérdés: hová lett a pénz? Győrffy Balázs kifejtette: Bige László piaci erőfölényével él vissza, cégei ugyanis önmagukban képesek a Magyarországon felhasznált műtrágya hatvan százalékát előállítani, aminek jelentős árbefolyásoló hatása van.

Nagy István úgy fogalmazott, Bige László, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. tulajdonosa „komoly csapást mért a magyar mezőgazdaságra” azzal, hogy piaci helyzetét kihasználva, mesterségesen emelte a műtrágya árát a mostani, egyébként is magas világpiaci árak mellett.

Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: vérlázító és megengedhetetlen, amit Bige László művel a gazdákkal, hiszen semmi nem indokolta, hogy 4–4,5 szeresére emelkedjen a nitrogénműtrágya ára. Emlékeztetett, egy évvel ezelőtt 5000–5800 forintot kértek száz kilogramm műtrágyáért.

Kapcsolódó írásaink