Gazdaság

Jövőre az átlagbér emelkedése két számjegyű lehet

A korábbiaknál némileg kiegyenlítettebbé vált a bérnövekedés szerkezete, vagyis valamelyest közelített egymáshoz az állami és az üzleti szféra keresetdinamikája

Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A bérkiáramlás továbbra is magas, a jövő évi emelésekkel és juttatásokkal pedig további emelkedéssel számolnak az elemzők, akik arra is figyelmeztetnek, hogy mindez emelkedő inflációs kockázatokkal árnyalt.

Jövőre az átlagbér emelkedése két számjegyű lehet
Dolgozóik megtartása érdekében továbbra is béreket emelnek a munkaadók
Fotó: MH/Katona László

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentése szerint a növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 százalék után. Az 5,5 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 3,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve, míg augusztusban 3,8 százalékos volt az éves emelkedés. A vállalkozások körében nyolc, a költségvetésben 9,4 százalékkal nőttek a keresetek.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában elmondta, hogy továbbra is erőteljes a hazai bérdinamika, a munkaerő megtartása és odavonzása érdekében, illetve az inflációs környezet miatt továbbra is aktív béremelésre kényszerülnek a munkaadók. A járványügyi korlátozások utáni nyitás miatt felfutott munkaerőigényt csak erőteljes bérajánlatokkal lehet kielégíteni, nem ritkák az egy év alatt 20-25 százalékot emelkedő bérajánlatok a válság előtti munkaerő-keresletet meghaladó piacon.

A januártól kétszázezer forintra emelkedő minimálbér és kétszázhatvanezer forintra emelkedő szakmai bérminimum miatt, illetve a négy százalékkal csökkenő szociális hozzájárulási adó segítségével a teljes bérskála érdemben feljebb tolódhat, és a jövő évben is masszívan két számjegyű lehet az átlagbér emelkedése az idei kilenc százalék körüli emelkedés után – jelezte a Takarékbank vezető elemzője.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunknak elküldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptemberben ismét gyorsult a bérdinamika. A korábbiaknál némileg kiegyenlítettebbé vált a bérnövekedés szerkezete, vagyis valamelyest közelített egymáshoz az állami és az üzleti szféra keresetdinamikája. Az ütemezett bérrendezések hatására az állami szférában magasabb ütemű a bérkiáramlás, de az üzleti szférában is az előző havinál dinamikusabb növekedést mutatott ki a KSH, vagyis az átlagbér növekedési ütemének emelkedése szeptemberben egyértelműen a versenyszférára vezethető vissza. Egyértelműen azok a szektorok járnak élen, ahol a munkaerőhiány erős gazdasági teljesítménnyel párosul – fűzte hozzá.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője kommentárjában kiemelte, hogy a keresetek növekedési üteme szeptemberben a korábbi hónapokhoz képest csak minimálisan élénkült meg, ugyanakkor a reálkeresetek növekedését az emelkedő infláció visszafogja. Ami érdekes lesz, az az év végi jutalmak nagysága, illetve a jövő évi béremelések, amit felfelé hajt a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, valamint az egyre több helyen megjelenő munkaerőhiány. Jövőre az átlagbér növekedése ismét két számjegyű lehet.

Kapcsolódó írásaink