Gazdaság

„Vigyázni kell, hogy ne az adónövelések évei következzenek”

Egyértelműen jól vizsgázott a kormány válságkezelése

Magyarországon foglalkoztatási, beruházási és negyedéves gazdasági növekedési csúcsok dőltek. A kormány a munkahelyek védelmére helyezte a hangsúlyt, és betartotta, sőt túlteljesítette az ígéretét, miszerint minden elvesző munkahelyet pótolni fognak – jelentette ki Szijjártó Péter.

„Vigyázni kell, hogy ne az adónövelések évei következzenek”
Szijjártó Péter: A magyar gazdaság másfél éves előnyben van a világhoz képest
Fotó: MTI/Kovács Attila

Magyarországon 2010 óta folyamatosak az adócsökkentések, és vigyázni kell, hogy 2022 után se az adónövelések évei következzenek – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jövő évi parlamenti választásra célozva a tárca közleménye szerint. A tárcavezető a speciális kerámia­termékeket gyártó Metoxit AG székesfehérvári beruházásának bejelentésén vett részt. A mintegy 2,5 milliárd forint értékű projekt nyomán 80 új munkahely jön létre.

Kiemelte, az elhúzódó válság korszakát éljük a koronavírus-járvány miatt, az elmúlt másfél év elég erősen megcibálta a világgazdaságot: tavaly globálisan 114 millió munkahely szűnt meg, 42 százalékkal visszaestek a beruházások, öt százalékkal csökkent a világkereskedelem volumene. Eközben azonban szerinte a kormány gazdasági válságkezelése egyértelműen jól vizsgázott, ugyanis Magyarországon foglalkoztatási, beruházási és negyedéves gazdasági növekedési csúcsok dőltek. Az idei második negyedévben rekordmagas, 18 százalékos, a harmadik negyedévben pedig hat százaléknál nagyobb gazdasági növekedést sikerült elérni. Ez jócskán meghaladja az európai uniós átlagot.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány a munkahelyek védelmére helyezte a hangsúlyt, és betartotta, sőt túlteljesítette az ígéretét, miszerint minden elvesző munkahelyet pótolni fognak.

„A tapasztalat az, hogy 2010 óta azért lehetett sikeres a magyar gazdaság, mert folyamatosan csökkentettük az adókat” – mondta. Emlékeztetett rá, hogy jövő évtől további négy százalékkal csökken a munkáltatói adóteher, emellett tíz százalékra viszik le a kisvállalati adók kulcsát. Tájékoztatása szerint az adócsökkentések teljes összege idén és jövőre eléri a 2000 milliárd forintot.

Magyarországnak ebben az időszakban is mindösssze egy évre volt szüksége ahhoz, hogy gazdasági teljesítménye visszatérjen a válság előtti szinthez – jelentette ki, hozzátéve, hogy ez majd másfél év előnyt jelent a világgazdasághoz képest, ami a gyors oltási program eredménye.

A Metoxit AG üzemében már januárban megkezdődik a magas hozzáadott értékű termelés, elsősorban órákhoz és orvosi implantátumokhoz gyártanak majd alkatrészeket. A miniszter szerint ez hozzájárul a magyar orvosieszköz-gyártás további növekedéséhez, miután a szektor termelési értéke tavaly 13 százalékkal, majd idén szeptemberig újabb 15 százalékkal nőtt.

Magyar fejlesztések Ugandában

Magyarország Ugandában hajtja végre eddigi legnagyobb nemzetközi gazdaságfejlesztési programját a migráció megállítása érdekében, ugyanis jelenleg a migráció és az azzal szoros összefüggésben lévő terrorizmus jelenti a legnagyobb veszélyt Európa biztonságára – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap, amikor fogadta ugandai kollégáját, Odongo Jeje Abubakart. Hozzátette, mintegy 5,2 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot terveznek magyar finanszírozással és kivitelezéssel Ugandában.

A miniszter ugyancsak tegnap Újvidéken, amikor a Budapest–Belgrád vasútvonal Újvidék és Kelebia közötti szakaszának alapkőletételén vett részt arról beszélt, mindazok, akik a Budapest–Belgrád gyorsvasút kiépítése, illetve a görög kikötőket Nyugat-Európával összekötő szállítási útvonal létrehozása ellen érvelnek, Magyarország és Szerbia versenyelőnyét akarják elvenni.
(BE)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom