Gazdaság

Nyolcszázezer forint is lehet a visszakapott személyi jövedelemadó

A visszajuttatás a szülők jelentős részének esetében automatikus, ám azoknak, akiknek az adataival nem rendelkezik a NAV, nyilatkozniuk szükséges

Az idei és a jövő évit beleszámolva összesen kétezermilliárd forintnyi adócsökkentés valósul meg, a gazdaság újraindulásának üteme teszi lehetővé a kétmillió szülőt érintő jövedelemadó-visszatérítést, valamint a teljes 13. havi nyugdíj visszaépítését is.

Nyolcszázezer forint is lehet a visszakapott személyi jövedelemadó
Varga Mihály: A sikeres újraindulásnak a családok is részesei lesznek
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A családi adó-visszatérítés csaknem kétmillió szülőt érint, és összesen több mint hatszázmilliárd forintos támogatást jelent – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóüzenetében szombaton. Kiemelte: 2022. február 15-ig minden dolgozó, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett személyi jövedelemadóját.

A visszatérítés a szülők jelentős részének esetében automatikus, azoknak azonban, akiknek az adataival nem rendelkezik a NAV, nyilatkozniuk szükséges december 31-éig – jegyezte meg. A visszaadó-nyilatkozatot annak kell kitöltenie, aki családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja; ebbe a körbe tartoznak továbbá a katás vállalkozók, a várandós nők és házastársaik, a rokkantsági járadékban részesülők, a családi kedvezményt érvényesítő hozzátartozók és azok, aki máshova kérik a kiutalást, mint ahova a családi pótlék érkezik.

A visszaadó-nyilatkozatot a miniszter tájékoztatása szerint már kétszázezren kitöltötték.Varga Mihály elmondta még azt is, a kormány vállalta, hogy a gazdaság sikeres újraindításának a magyar családok is a részesei lesznek. A magyar gazdasági növekedés mára az egyik leggyorsabb Európában, ami lehetővé teszi, hogy a kormány visszafizesse a befizetett szja-t – fűzte hozzá.

Egy nem sokkal korábbi posztjában emlékeztetett, nemzetközi szakértők mondják: előkelő helyezéseket ért el Magyarország az országok adó-versenyképességi rangsorában, az országot társasági adókulcsban (amely mértékét tekintve idehaza mindössze kilenc százalék) az első, személyi jövedelemadóban a második, az adózási környezetben pedig a negyedik helyre sorolták.

Megírtuk még, idén és jövőre kétezermilliárd forintnyi adócsökkentés valósul meg. A munkavállalókkal és a munkáltatókkal kötött bérmegállapodás értelmében a munkaadók terhei négy százalékponttal csökkenek, a minimálbér kétszázezer, a garantált bérminimum pedig kétszázhatvanezer forintra emelkedik. A 25 év alat­tiak szja-mentessége révén 140 mil­liárd forint marad a fiataloknál.

Szintén a gazdasági növekedés üteme teszi lehetővé a maximális összegű nyugdíjprémium kifizetését, valamint azt is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben szintén jövő februárban ne csak kétheti, hanem a teljes havi 13. nyugdíjat megkaphassák az érintettek.

Kapcsolódó írásaink