Gazdaság

Jövőre helyreállhat az ingatlanpiac

A magyar befektetők egyre hangsúlyosabban vannak jelen a régió országaiban, elsősorban Lengyelországban

A kilábalás éve lesz 2021 a magyar ingatlanfejlesztési piacon, jövőre pedig az ingatlanbefektetési volumenek a koronavírus-járvány előtti szintet közelíthetik – közölte pénteken a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület az MTI-vel a IX. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából készített összegzésében.

Jövőre helyreállhat az ingatlanpiac
A járvány letörte a befektetési kedvet, de az idei év visszapattanást mutat
Fotó: MH/Purger Tamás

Az októberig jegyzett 750 millió eurós ingatlanbefektetési forgalom elmaradt ugyan öt százalékkal az előző év azonos időszakától, de komoly év végi hajrára számítanak, így a 2021-es évre a tavalyit húsz százalékkal meghaladó, 1,2–1,3 milliárd eurós forgalmat prognosztizálnak – emelte ki Takács Ernő, a Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke. A kilátások jók, jövőre a számok megközelíthetik a válság előtti 2019-es év számait is – tette hozzá.

Az ingatlanpiac négy-öt éves szárnyalását törte meg tavaly a világjárvány, negyven százalékkal esett vissza az ingatlanbefektetési volumen – emlékeztetett. A kilátások erős visszapattanást jeleztek, látszott, hogy a megtorpanás átmeneti – tette hozzá. Magyarországon komoly vagyon halmozódott fel az elmúlt években, a piac kezd felpörögni, jövőre az 1,5-1,7 milliárd eurót is elérheti az ingatlanbefektetések értéke – mutatott rá az elnök.

Idén a forgalom 85 százaléka az irodapiacon zajlott, szemben a vírus előtti évek negyven százalék körüli arányával, ez az idei folyamatok sajátossága – fejtette ki Takács Ernő. Az irodai kínálat idén 120 ezer négyzetméterrel bővül, várhatóan a budapesti állomány 2022 márciu­sáig átlépi a négymillió négyzetmétert. A kihasználatlanság a tavalyi év trendjét követően az idei év elején tovább emelkedett 9,8 százalékig, a második félévben azonban erősödött a kereslet. Közép-Európában csak Prágában alacsonyabb a kihasználatlanság, Varsó, Bukarest, Pozsony tizenkét százalék fölött áll – tette hozzá.

Az ipari ingatlanoknál látványos bővülés várható. Magyarországon hatalmas a kereslet, ezzel szemben alig van eladó ipari ingatlan. Jövőre új, érdemi nagyságú állomány átadása várható, ami feljebb húzhatja a befektetési forgalmat – közölte. Összehasonlítva a V4-tagországokat, a magyar piacon a legerősebb a hazai tőke jelenléte, és a magyar befektetők egyre hangsúlyosabban vannak jelen a régió országaiban, elsősorban Lengyelországban, továbbá Romániában és a balkáni országokban – mutatott rá.

A lakáspiacon az áremelkedés miatt nőtt a volumen, de nincs nagyobb kereslet darabszámban, mint a válság előtt volt, ugyanakkor az MNB zöldprogramjának már érezhető a hatása – jegyezte meg.

Kiterjesztett falusi csok

A nagyvárosok tágabb vonzáskörzetére is kiterjed a falusi csok, így további házvásárlók jelentkezhetnek a támogatásért közölte az MTI-vel pénteken a Duna House. Az ingatlanközvetítő elsősorban azért számít újabb igénylésekre, mert az agglomerációba eső települések népszerűsége országszerte megugrott. A falusi csok az ötezer lakosnál kisebb helységek több mint 93 százalékában érhető el, ami az ingatlantranzakciók 10–15 százalékát érintheti – tették hozzá.

Budapesttől legalább 50 kilométerre lehet ilyen településeket találni. A program végéig, 2022 júliusáig még legalább csaknem 55 milliárd forintnyi támogatás érkezik a kistelepülések ingatlanpiacára. A járványhelyzet miatt egyre többen hajlandók egyre távolabb költözni a nagyvárosoktól a 10–20 százalékos áremelkedés ellenére is – indokolták az előrejelzésüket. A falusi csok 2022 júliusáig még biztosan igényelhető – közölte nemrég a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár hozzátette, hogy a támogatást mindenki megkapja, aki sikeres kérelmet nyújt be.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom