Gazdaság

Építőipari beruházásokat segítő rendszert dolgoztak ki

Nincs még egységes gyakorlat az építési költségvetések tervezésénél, pedig a projektek összehasonlításánál különösen fontos lenne, hogy ugyanazokat a tételeket tartalmazzák

Kidolgozta az építési beruházások költségtervezési rendszerét (éktr) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, amelynek célja az építkezések költségének pontos, kiszámítható tervezése – mondta a szervezet tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján a szakszövetség elnöke.

Építőipari beruházásokat segítő rendszert dolgoztak ki
Több évtizedes probléma, hogy az építőipari beruházások ára magasabb a tervezettnél, és ez későn derül ki. Az ÉVOSZ szakértői külföldi példák tanulmányozását követően fektették le a költségtervezési rendszer alapjait
Fotó: MH/Purger Tamás

Nehézkes, sokszor esetleges a hazai építési piacon a létesítmények költségtervezése, az árak meghatározása. Különösen igaz ez a nagy értékű állami és önkormányzati magasépítési beruházásoknál, mert ezeknél a legbonyolultabb a létesítmény – mondta tegnap Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Kifejtette, több évtizedes probléma, hogy az építőipari beruházások ára rendszeresen magasabb a tervezettnél, és ez későn derül ki.

Az ÉVOSZ tavaly kapott felkérést az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a kiszámítható költségtervezés átgondolására. A szövetség szakértői külföldi példák tanulmányozása után dolgozták ki a hazai beruházási gyakorlatban működtethető költségtervezési rendszer alapjait. A munka során széles körű szakmai egyeztetéseket folytattak, a konzultációkban részt vett a többi között a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és az ÉMI Nonprofit Kft. is – ismertette Koji László.

A költségtervezési rendszer alkalmazása szakmai segítséget nyújthat az építési beruházási közbeszerzések szereplőinek, de a szisztéma a magánmegrendelői piacon is használható, illetve leegyszerűsített változata a lakosság számára is hasznos lehetne – mutatott rá az ÉVOSZ elnöke. Hozzátette: az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság idén ősszel elfogadta az ÉVOSZ által előterjesztett éktr-alapelveket, és ennek alapján történik a konkrét műszaki irányelv kidolgozása.

Spányi György vezető szakértő a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a rendszer működéséhez szükség van olyan adatbázisra, amely alapján a szakemberek, költségtervező mérnökök a főbb paraméterek alapján gyorsan ki tudják számítani egy tervezett beruházás várható költségeit. Mint mondta, jelenleg nincs egységes gyakorlat az építési költségvetések tervezésénél, pedig a projektek összehasonlításánál különösen fontos lenne, hogy ugyanazokat a költségeket tartalmazzák.

Kapcsolódó írásaink

Odatette magát az építőipar

ĀMagyarország továbbra is első a régióban, a lakóingatlanokra vonatkozó széles körű támogatások jelentős lökést adnak a lakásépítési és -felújítási piacnak