Gazdaság

Indulnak a rozsdaövezeti fejlesztések a fővárosban

Ameddig a lakáspiac lendülete kitart, és az állami támogatások is rendelkezésre állnak, országszerte számítani lehet az egykori ipari területek hasznosítására

A XIII. kerületi fejlesztésben lakó- és irodaépületek, hotel és zöldövezet váltja fel az egykori Láng Gépgyár helyét, miután a kormány rozsdaövezeti akcióterületté jelölte ki ezt a részt. Az ötszázalékos lakásáfa (amely csok esetében visszajár) ugyancsak elősegíti az egykori ipari területek hasznosítását.

Indulnak a rozsdaövezeti fejlesztések a fővárosban
Ameddig a lakáspiac lendülete kitart, és az állami támogatások is rendelkezésre állnak, országszerte számítani lehet az egykori ipari területek hasznosítására
Fotó: MH/Katona László

A 2020-ban meghirdetett rozsdaövezeti akcióterv idén májusban kapott újabb lendületet a Rozsdaövezeti Bizottság megalakulásával, azonban az első akcióterület kijelölésére egészen novemberig kellett várni. A múlt héten beharangozott vegyesfunkciós-beruházás keretében lakás- és irodacélú ingatlanok, hotel és zöldövezet váltja fel a XIII. kerület egyik rozsdafoltját – emlékeztetett közleményében tegnap az OTP Ingatlanpont.

„A frissen beharangozott projekt is ékes bizonyítéka annak, hogy az elmúlt év kereskedelmiingat­lan-­piacon tapasztalható bizonytalanságai ellenére is folytatódnak az irodaház- és hotelberuházások. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a vegyes funkcionalitást az elhelyezkedés is szükségessé teszi, hiszen a főút közvetlen szomszédsága miatt az irodaépületek zajcsökkentő szerepet is betöltenek. Hasonló megoldással a kerület több fejlesztésénél is találkozhatunk” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a közlemény szerint.

Hozzátette, a kerület nagy kiterjedése mellett a Váci úton húzódik az ország legnagyobb irodafolyosója, a metróvonal átszeli a városrészt, és a területre korábban jellemző ipari létesítmények miatt rengeteg fejleszthető barnamezős terület áll rendelkezésre.

Az egykori gépgyár területén megvalósuló új ingatlanberuházás helyszíne Budapesten és a kerületen belül is népszerű területnek számít, ugyanakkor közvetlen lakóingatlan-övezettel csak érintőlegesen határos, így a projekt várhatóan a kerület zöldebbé és modernebbé válására lehet majd hatással.

„A most bejelentett első fecskét várhatóan újabb és újabb rozsdaövezeti akcióterületek kijelölése követi Budapesten és vidéken egyaránt, és a barnamezős fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan megújulhatnak a városok jelenleg alulhasznosított területei. Ameddig a lakáspiac lendülete kitart, és az állami támogatások is rendelkezésre állnak – például a rozsdaövezetek esetében az ötszá­zalékos lakásáfa visszaigényel­he­tősége miatti gyakorlatilag nulla-százalékos áfa –, addig valószínűsíthető, hogy az ingatlanpiacnak ez a szegmense is dübörög majd” – összegezte Valkó Dávid. A szakértő hozzátette, hogy Budapesten rozsdaövezetek nagyobb számban a pesti oldalon a VIII., a IX., a X. és a XIII. kerületben, míg Budán a III. és a XI. kerületben, a Duna közelében találhatók.

Bár a barnamezős ingatlanfejlesztések jellemzően több erőforrást igényelnek a zöldmezős beruházásoknál, azonban a jellemzően jobb lokáció és a tervezett lakásszámok (több ütemben) akár ezres nagyságrendje nagyobb mozgásteret ad a beruházóknak az árképzésben. A hosszú távú hatásokat vizsgálva a rozsdaövezetek újrahasznosításával a környezetük is profitál, hiszen beépülésükkel gyorsulhat a lakóövezetek terjeszkedése, megjelennek a környéken a lakók mindennapi életéhez szükséges szolgáltatások, fejlődik a tömegközlekedés és a városi infra-struktúra.

Kapcsolódó írásaink