Gazdaság

Teljes 13. havi nyugdíjat ad a kormány

Visszaépített juttatás

A következő hónapokban olyasmik történnek majd, amit még senki sem látott – így fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a kormánypárt XXIX., tisztújító kongresszusán.

Teljes 13. havi nyugdíjat ad a kormány
Teljes 13. havi nyugdíjat ad a kormány februárban
Fotó: MH

Kezdetnek a novemberi, nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumot említette, majd kiemelte, kétheti juttatás helyett februárban immár a teljes 13. havi nyugdíjat kifizetik a nyugdíjasoknak. Ismert, a koronavírus-járvány okozta válság hatására a kormány kiemelt feladatának tekinti az életszínvonal megőrzését, ezért a járvány időszaka alatt a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről döntött.

Eredetileg a teljes havi nyugdíj visszavezetését négy alatt tervezték, de Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedő gazdasági növekedése lehetőséget teremtett az intézkedés felgyorsítására, ezért lehetséges, hogy jövőre nem kétheti, hanem teljes 13. havi juttatást kapnak az érintettek. Szintén megírtuk, a fedezetet a gazdasági növekedés, illetve az ehhez meghagyott pénzügyi mozgástér teszi lehetővé, azonban mivel a juttatás kisebb-nagyobb részét az érintettek elköltik, annak egy része fogyasztási típusú adó (áfabevétel) formájában visszaáramlik a gazdaságba.

A Társadalomkutató nemrég közölt felméréséből jól látszik az intézkedés népszerűsége: a 13. havi nyugdíj visszavezetéséről szinte egyhangú a magyarok véleménye: tízből kilencen jó döntésnek tartják (87 százalék), míg mindössze a magyarok hét százaléka nem támogatja ezt. Politikai hovatartozástól függetlenül kedvező az intézkedés megítélése: még a kormányt kritizálók körében is tízből heten jó döntésnek gondolják az egyhavi plusznyugdíjat.

Kapcsolódó írásaink