Belföld

Magyarországon megbecsülik a nyugdíjasokat

A nagy többség úgy gondolja, az idősek a társadalom egészének hasznos tagjai, biztonságuk megteremtése pedig az államnak és a családnak egyaránt feladata

Támogatják a nyugdíjasokat érintő legújabb intézkedéseket a magyarok: a novemberi nyugdíjprémiumot, a nyugdíjkorrekciókat és a 13. havi nyugdíj visszaépítését – derült ki a KINCS legfrissebb kutatásából.

Magyarországon megbecsülik a nyugdíjasokat
Az érintettek zöme tegnap estig megkapta a nyugdíjkorrekcióval növelt havi nyugdíját és a nyolcvanezer forint nyugdíjprémiumot
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az elmúlt években a kormány több olyan intézkedést is hozott, amelyek a nyugdíjasok helyzetének javítását és a családi életben betöltött pótolhatatlan szerepük fokozott társadalmi megbecsülését segítette elő: a nyugdíjprémium, a nyugdíjemelést eredményező nyugdíjkorrekciók és a 13. havi nyugdíj is egy végigdolgozott élet elismerését, a nyugdíjasok anyagi biztonságának megteremtését szolgálják – írta tegnapi tájékoztatójában a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). Legújabb – október utolsó hetében készített, reprezentatív – kutatásukban megvizsgálták, ezeknek az intézkedéseknek milyen a fogadtatása.

A felmérés eredményei szerint a magyarok négyötöde egyetért azzal, hogy az idősek a társadalom egészének hasznos tagjai. Különösen a gyermeket nevelők válaszaiból látszik, mennyire fontos az idősek jelenléte a családokban, hiszen a legtöbb pozitív választ a kisgyermekes szülők (88 százalék), illetve a három vagy több gyermeket nevelők (83 százalék) adták. Abban is széles körű egyetértés van a válaszadók között, hogy az időskori biztonság megteremtése az államnak és a családnak egyaránt feladata: 72 százalékuk szerint az idősek anyagi biztonságának megőrzése az állam, 63 százalékuk szerint az idősekről való gondoskodás a család feladata.

Az intézkedések közül a 2009-ben elvett és most a nyugdíjasokhoz visszakerülő 13. havi nyugdíj visszaépítéséről (95 százalék), valamint a 80 ezer forintos novemberi nyugdíjprémiumról (85 százalék) hallottak a legtöbben. Ennek a két intézkedésnek a legmagasabb a támogatottsága, hiszen a nyugdíjprémium kifizetésével és a 13. havi nyugdíj visszaadásával is a válaszadók 82 százaléka értett egyet.

Az inflációhoz igazodó nyugdíjemelést is társadalmi konszenzus övezi, a válaszadók négyötöde támogatja azt. A nyugdíjak értékállóságának biztosítéka a nyugdíjkorrekció és az, hogy minden év elején az adott évre vonatkozó, előre jelzett infláció mértékével emelik meg a nyugdíjakat, ezzel a nyugdíjemeléssel a válaszadók háromnegyede értett egyet (76 százalék).

A nagyszülők 96 százaléka saját bevallása szerint kifejezetten jó kapcsolatot ápol az unokájával, kétharmaduk hetente legalább egyszer találkozik vele, 25 százalék naponta, 17 százalék hetente többször. Anagyszülők és az unokák közötti jó kapcsolattal is magyarázható, hogy a nyugdíjas válaszadók közül a legtöbben azt tervezik, a nyugdíjprémium összegét leginkább családjukra (52 százalék) költik majd, 45 százalékuk egészségügyi kezelésekre és gyógyszerekre, 41 százalékuk az otthonára, ugyanennyien élelmiszerre fordítanák a pénzt, és nagyjából egyharmad (37 százalék) azt tervezi, hogy félreteszi.

Kapcsolódó írásaink