Gazdaság

A kormány megbecsüli a munkavállalókat

Magyarország rendszerváltozást követő első két évtizedének liberális kormányzatai alatt nem volt példa arra, hogy válságok közepette bővüljenek a szociális juttatások

A gyermekeket nevelő szülők megbecsülésének és a kormány szociális érzékenységének egyik újabb megnyilvánulása a családi személyijövedelemadó-visszatérítés – nyilatkozta lapunknak Lentner Csaba közgazdászprofesszor.

A kormány megbecsüli a munkavállalókat
A visszatérítéssel minden szja-t fizető gyerekes szülő élhet átlagjövedelemig
Fotó: MH

A szakértő elmondta: több mint 1,9 millió kedvezményezett 2022 februárjában összesen 600 milliárd forint adó-visszatérítésben részesül. Ez egy jelentős támogatás a válság alatt nyújtott helytállásért, sőt az átmenetileg magas infláció terheit is messze meghaladóan kompenzálja. A kifizetés teljesíthetőségéről pedig ne legyen senkinek kétsége, hiszen a feltételként szabott 5,5 százalékos GDP-növekedést bőven meghaladóan teljesít a magyar gazdaság 2021-ben – hangsúlyozta a közgazdász – hozzátéve, hogy a személyijövedelemadó-visszatérítéssel minden személyi jövedelemadót fizető gyermekes szülő élhet, de legfeljebb az átlagjövedelemig.

Így az egy személy által visszaigényelhető összeg legfeljebb 809 ezer forint lesz, a családfőre és a háztartásra együttesen számolt összeg pedig több mint 1,6 millió forint. Tehát szó sincs arról, hogy az átlagkeresetnél jobban keresők extra támogatást kapnának – magyarázta. Lentner Csaba ismertette: a családi támogatás a bérből és fizetéstől élőkre vonatkozik, közülük is azoknak jelent érdemi segítséget, akik az anyagi javakban nem annyira dúskálnak, de teszik a kötelességüket. Vagyis van munkájuk, adót fizetnek és gyermekeket nevelnek. A munkaalapú társadalmat fejlesztő kormányzat megbecsüli azokat, akik nap mint nap megfelelően teljesítenek a munkahelyeiken és a családjuk fenntartásában.

A közgazdász emlékeztetett: Magyarország rendszerváltozást követő első két évtizedének liberális kormányzatai alatt nem volt példa arra, hogy a világgazdasági térből érkező problémák, válságok közepette bővüljenek a szociális juttatások, de még a gazdaság viszonylag jobb körülményei között is csak elvétve.

Lentner Csaba szerint a polgári kormány családtámogatási lendülete töretlen volt az elmúlt évtizedben
Lentner Csaba szerint a polgári kormány családtámogatási lendülete töretlen volt az elmúlt évtizedben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szakértő szerint polgári kormány családtámogatási lendülete azonban töretlen, hiszen a 2010 előtti rombolást követő helyreállítási periódusban, majd az előző évtized kiváltképpen sikeres második felében, de a koronavírus okozta válság ideje alatt is bőségesen támogatja a családokat. A Fidesz-kormány nem kurtította meg a nyugdíjakat, sőt nyugdíjprémiumot fizet, visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, a duplájukra emelkedtek a bérek, 2022-től tovább emelkedik a minimálbér, a szakmunkás-bérminimum, és a családok gyermeknevelési támogatására is bőségesen jut költségvetési forrás.

Erre pedig csak egy jól szervezett gazdaság képes – tette hozzá Lentner Csaba. Kiemelte: lényeges a különbség, hiszen a 2010 előtti liberális kormányok válságkezelésében, amikor a legkisebb nemzetgazdasági krízis jelei mutatkoztak, a családokat terhelő adók emelésére és a családi kedvezmények leépítésére vetemedtek, míg jó évtizede ennek pontosan az ellenkezőjét tapasztalhatjuk.

A szakértő szerint arra a kérdésre, hogy ki jogosult a támogatásra a legáltalánosabb megfogalmazás, hogy a gyermeket nevelő családfő és a felesége dolgozzon, adót fizessen. Elég kiterjesztő hatályú egyébként a rendelkezés, hiszen a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítése annak jár, aki idén akár csak egy napra is családi kedvezményre (volt) jogosult. Tehát aki gyermek után szülőként családi pótlékra jogosult. Sőt a várandósság 91. napjától a várandós nő és a vele egy háztartásban élő házastársa is igénybe veheti a támogatást, sőt az is, aki családi pótlékra saját jogán jogosult, és az is, aki rokkantsági járadékban részesül.

Továbbá azok a szülők is igénybe vehetik az szja-visszatérítést, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik az szja-visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek vagy élettársak – részletezte a közgazdász. Felhívta a figyelmet, hogy az szja-visszatérítés annak az élettársnak is biztosított, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra. Mondhatni, a kormány újabb családtámogatási intézkedése vonatkozik mindenkire, aki a társadalom hasznos tagja, mind a munkahelyén, mind a gyermeknevelés területén helytáll – mondta Lentner Csaba.

Kapcsolódó írásaink

Cél a nyugdíjak felzárkóztatása

ĀA jó teljesítmény, amelyet legutoljára a Moody’s nemzetközi hitelminősítő is elismert a közelmúltban, jó alapot ad a kormány szociális-kompenzáló intézkedéseinek folytatására