Gazdaság

Cél a nyugdíjak felzárkóztatása

A jó teljesítmény, amelyet legutoljára a Moody’s nemzetközi hitelminősítő is elismert a közelmúltban, jó alapot ad a kormány szociális-kompenzáló intézkedéseinek folytatására

A mostani intézkedések háttere kapcsán lényeges arra utalni, hogy 435 ezer időskorú a nyugdíjtörvény miatt a 80 ezer forintnál kevesebbet kapott volna, de a gazdaság teljesítményének köszönhetően a kormány mindenkinek ki tudja fizetni egységesen a 80 ezer forintos összeget – mondta lapunknak Lentner Csaba közgazdász professzor.

Cél a nyugdíjak felzárkóztatása
Lentner Csaba: A kormány szándéka a nyugdíjasok megbecsülése
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szakember beszélt arról, hogy az átlagnyugdíj a Magyar Államkincstár adatai szerint a tavalyi év elején 142 114 forint volt, ám több mint 1,2 millió idősnek, vagyis a saját jogon nyugdíjat kapók több mint felének a folyósított nyugdíja 140 ezer forintnál kevesebb. Így a kormány azon intézkedése, hogy a jó nemzetgazdasági teljesítmények alapján 80 ezer forintos kiegészítést ad egységesen mindenkinek, egy igazán méltányos eljárás. Épp azok szorulnak rá ugyanis legfőképpen a 80 ezer forintos kiegészítésre, akiknek a nyugellátása szerényebb volumenű, nekik számít igazán a kormány többletgondoskodása – magyarázta a közgazdász.

Lentner Csaba szerint lényeges arra is utalni, hogy a mostani intézkedés módja a tizenegy éve tartó polgári kormányzás ideje alatt nem egyedülálló. Kitért arra, hogy csak az utóbbi négy évben, vagyis 2017-hez képest 235 ezerrel csökkent az átlag alatti nyugdíjasok száma. A 120 és 140 ezer forint közötti nyugdíjasok aránya 2017-ben még 71 százalékos volt, ám 2020-ban ugyanebbe a juttatási sávba a nyugdíjasoknak már csak 59 százaléka tartozott, miközben az átlagnyugdíjak értéke is mintegy húszezer forinttal emelkedett. Egyértelmű tehát a kormány szándéka a nyugdíjak felzárkóztatására, a nyugdíjas-társadalom folyamatos megbecsülésére – mutatott rá Lentner Csaba.

A közgazdász professzor szerint mostani intézkedések háttere kapcsán lényeges arra utalni, hogy 435 ezer időskorú a nyugdíjtörvény miatt a 80 ezer forintnál kevesebbet kapott volna, de a gazdaság teljesítményének köszönhetően a kormány mindenkinek ki tudja fizetni egységesen a 80 ezer forintos összeget. Ennek alapja, hogy a kormány gazdaságpolitikája ugyanúgy sikeres volt a járványválság idején is, mint a 2010–2019-es időszakban. A nyugdíjak emeléséhez a reálgazdaság emelkedő teljesítményére van szükség, amit az jól működő fiskális kormányzás és jegybank folyamatosan tud garantálni – hangsúlyozta.

Kiemelte azt is, hogy ezek már nem azok az idők, amikor pont a nyugdíjasokat sarcolták meg a balliberális kormányok, gondoljunk csak Bokros Lajos és Gyurcsány Ferenc megszorítási csomagjaira.

A szakember ismertette: most, 2021 őszén az infláció magasabb az év elején vártnál, és az infláció kompenzálásának csak a felét adták oda július elsejéig az időseknek, most az év második felére eső, a várakozásnál magasabb infláció miatt is korrigálni fogják a nyugdíjakat, de százezres nagyságrendben lesznek olyan nyugdíjasok, akik a nyolcvanezer forintos nyugdíjprémiumon felül a korrekcióval együtt százezer forint körüli egyszeri kiegészítést is megkapnak.

Hozzátette, hogy a gazdaság teljesítőképességét látva, akár arra is esély mutatkozhat, hogy 2022 év elején a 13. havi nyugdíjnak már ne csak a felét, hanem egy egész havi nyugdíjat oda tudja adni a kormány.

A jó teljesítmény, amelyet legutoljára a Moody’s nemzetközi hitelminősítő is elismert a közelmúltban, jó alapot ad a kormány szociális-kompenzáló intézkedéseinek folytatására, így a gyermekeket nevelő mintegy kétmillió ember is jelentős jövedelemadó visszatérítésre számíthat – mondta végezetül Lentner Csaba.

Kapcsolódó írásaink