Gazdaság

Hosszú távú szerződés garantálja a magyar rezsicsökkentést

Míg Európában meredeken emelkedett, és újabb történelmi csúcsot döntött a földgáz tőzsdei ára szerdán, addig Magyarország energiaellátását és a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését hosszú távon biztosítja a Gazprommal kötött 10+5 évre szóló gázvásárlási szerződés.

Hosszú távú szerződés garantálja a magyar rezsicsökkentést
A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar lakossági fogyasztók továbbra is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak
Fotó: MH/Purger Tamás

Az új, a korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel megkötött szerződésnek köszönhetően Magyarország az egyik legalacsonyabb áron fogja tudni vásárolni a gázt egész Európában, évi négy és fél milliárd köbmétert. A távirati iroda szerdán azt írta, jó ideje folyamatosan drágul minden energiahordozó – szén, olaj, gáz és áram –, miközben az enyhe széljárást és hűvösebb időjárást ígérő előrejelzések növelik a keresletet.

Hazánk energiaellátása eközben folyamatosan biztosított, a gáztározói kapacitások jelenleg közel 85 százalékos töltöttségi szinten vannak, amiből a téli energiaszükséglet már most fedezhető. Ezzel szemben az európai tározók átlagos töltöttségi szintje 74 százalék, a szomszédos Ausztriában pedig mindössze ötvenszázalékos. Ennek hátterében az Európa irányába visszafogott gázexport áll, az energiahordozók pedig a szénerőművek és atomerőművek bezárása és az unió erőltetett klímapolitikája miatt drágultak. Ismert, a paksi bővítés szintén a rezsicsökkentés eredményeit hivatott megvédeni.

Nyolc év óta a kormány rezsicsökkentési intézkedései átlagosan 25 százalékkal mérsékelték a földgáz, áram és távhő árát, ez 2013 óta mintegy 2162 milliárd forint megtakarítást eredményezett. A hazai kormányzati intézkedéseknek köszönhető árszinteket jól mutatja, hogy a magyar háztartások a nemzetközi áramár negyven, földgáz esetében a harminc százalékát fizetik.

Hazánk ellátásbiztonsága az élmezőnyben szerepel
Hazánk ellátásbiztonsága az élmezőnyben szerepel
Fotó: MH

Más országok a közelmúltban szintén árcsökkentő lépésekre szánták el magukat, Spanyolországban például különadót vetettek ki az energiavállalatokra, miközben átmenetileg csökkentették a lakossági villamos áramot terhelő adókat. Franciaországban egyszeri, százeurós rezsiutalvánnyal mérséklik a háztartásoknak az áram és a gáz árának emelkedése által okozott terheit.

A rezsicsökkentés nélkül a hazai energiaárak is megugrottak volna, egy átlagos háztartásnak éves szinten mintegy 386 ezer forinttal többet kellene fizetnie abban az esetben, ha a baloldal javaslatai alapján eltörölnék a rezsicsökkentést és az azáltal garantált kedvezményeket. Az európai gáztőzsdén az azonnali kereskedési árak aktuálisan 75-76 euró/MWh érték körül alakulnak, a villamos energia esetében ez az ár aktuálisan 150-160 euró/MWh körül alakul.

Kapcsolódó írásaink

„Megvédjük a rezsicsökkentést”

ĀOrbán Viktor: Az EU-nak változtatnia kell az energiaárakra vonatkozó politikáján - Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti - Elkötelezett az EU a nyugat-balkáni bővítés mellett