Gazdaság

Adóreform jöhet Ausztriában

Még ősszel megjelenhetnek az átfogó osztrák adóreform részletszabályai, amelyek a kis és közepes jövedelműek terheit mérséklik elsősorban.

Adóreform jöhet Ausztriában
Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: AFP/HELMUT FOHRINGER

Sebastian Kurz osztrák kancellár október 3-án mutatta be a kormány nagyszabású ökoszociális adóreformtervét, ami várhatóan jövő év júliusától lép hatályba. A frissen bejelentett adóreform-tervezet elsősorban a károsanyag kibocsátókat adóztatja meg, viszont a kis és közepes jövedelműek terheit jelentősen enyhíti. A reformcsomag részeként azok a felhasználók, akik nem tartoznak az EU karbonszabályozása alá, 2022 júliusától a szén-dioxid kibocsátásuk után felárat fizetnek, első évben 30 eurót tonnánként, majd évente folyamatosan növekvő mértékben egyre többet.

Így 2023-ban 35, 2024-ben 45, majd 2025-ben 55 euró/tonna költséggel szembesülhetnek a környezetszennyező vállalatok. A többletköltség, mivel elsősorban az energiaipari vállalatokat érinti, várhatóan az üzemanyagárak növekedését vonja maga után. Az ebből fakadó lakossági többletkiadásokat különböző adózási enyhítésekkel próbálja a kormány kiegyenlíteni, döntően a kis és közepes jövedelműeknél.

Az adóreform különböző enyhítései érintik a társasági adókulcsot, 2023-ban 24 százalékra, 2024-ben 23 százalékra csökkenne ez az adónem. Kihatással lesz a személyi jövedelemadóra, ahol a második kulcs 2022. júliusától 35-ről 30 százalékra csökken, miközben a harmadik szinten lévőké 42-ről negyvenre.

Az egyes jövedelemkategóriákban az adóreform következtében csökkenő adókulcs Ausztriában
Az egyes jövedelemkategóriákban az adóreform következtében csökkenő adókulcs Ausztriában
Fotó: MH

A társadalombiztosítási hozzájárulási adót annyiban érinti reform, hogy a kis jövedelműek esetében az egészségbiztosítási járulékokat 1,7 százalékponttal csökkentik, majd a 2600 eurós havi jövedelemig fokozatosan mérséklik a járulékokat, a kormány adatai szerint ez 2,3 millió munkavállalót érinthet és 1,6 millió nyugdíjasnak kedvez.

A családi adókedvezmény mértéke pedig ezerötszázról évi kétezer euróra emelkedne. Az osztrák gazdaság csak 2022 első felében érheti el a járvány előtti szintet, az adócsomag átmenetileg megemelheti az államadósságot, ami fokozatosan apadhat majd.

Kapcsolódó írásaink