Gazdaság

Tisztán elektromos buszt tesztelt az Ikarus

A járművet három óra alatt lehet feltölteni, és egy feltöltéssel több mint háromszázötven kilométert tud megtenni

A Zöld Busz Program köré szervezett, a természet védelmét központba helyező, Tisztán Látszik! című fesztivált rendeztek szombaton Székesfehérváron. A rendezvényt Cser-Palkovics András polgármester és Törő Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője nyitotta meg. Ezt követően Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója a székesfehérvári gyárban készülő okosbuszokról beszélt.

Tisztán elektromos buszt tesztelt az Ikarus
A buszt magyar mérnökök tervezték, és hazai szakemberek gyártják
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Ezt az elektromos buszt száz százalékban magyar mérnökök tervezték, székesfehérvári szakemberek gyártják, a magyar hozzáadott érték ennek és a hazai beszállítók teljesítményének köszönhetően meghaladja az ötven százalékot” – mondta Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója szombaton a székesfehérvári Tisztán Látszik! környezettudatos fesztiválon. A kétnapos rendezvény főszereplője a zöldbusz volt, amely naponta több ingyenes körjáratot biztosított a rendezvény résztvevői számára.

„Az Ikarus megkezdte egy hatvandarabos sorozat gyártását, amelyből az első öt jármű már kész van. Az, hogy egy jármű elektromos meghajtású, nemcsak azt jelenti, hogy nem bocsát ki káros gázokat, hanem azt is, hogy gyakorlatilag mindent elektronika vezérel benne” – mondta a vezérigazgató, hangsúlyozva: ezeknek a járműveknek a szervizigényük is lényegesen alacsonyabb, mint egy normál dízelbuszé.

Tankó Zoltán elmondta, pontosan tudni kell, hogy az akkumulátort mikor kell feltölteni, ezért azon dolgoznak, hogy a jármű az üzemeltetővel napi szinten, percről percre tudjon kommunikálni online. Ettől lesz okos ez a busz – hangsúlyozta. A járművet három óra alatt lehet feltölteni, és egy feltöltéssel több mint 350 kilométert tud megtenni.

Elmondta: a székesfehérvári tesztüzemről összességében nagyon pozitívak voltak a visszajelzések, a javaslatoknak köszönhetően a sorozatgyártásban már egy megújított busszal jelentek meg.

Székesfehérvár mellett tesztelték a járművet Zalaegerszegen, Budapesten, mától pedig Pécsett kezdi meg a tesztfutását. Június vége óta Németországban fut a tesztbusz, már a nyolcadik városban rója a köröket. Egyre több a megrendelés, várhatóan a jövő évben fognak tudni szállítani Németországba. A vállalat megnyerte a kaposvári önkormányzat pályázatát, jövő héten megtörténik a szerződés aláírása, és remélik, hogy még idén át tudják adni a buszokat.

A rendezvény megnyitóján Törő Gábor országgyűlési képviselő kiemelte: a környezettudatos életmódról nem elég beszélni, tenni is kell érte. Székesfehérvár élen jár ebben Magyarországon, elég, ha megnézzük az elektromos buszok forgalomba helyezéséért tett erőfeszítéseket vagy a környezetünk védelmét szem előtt tartó beruházásokat – hangsúlyozta. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! – mondta Cser-Palkovics András, a település polgármestere, kiemelve, a cél az, hogy a településen jövőre már a flotta nagy részét elektromos autóbuszok alkossák.

Kapcsolódó írásaink

Növekedési pályán az Ikarus

ĀSzéles Gábor: Csak akkor lesz újra olyan világhírű az Ikarus, mint korábban, ha a gyártott buszok nagy része exportpiacra kerül, természetesen nemcsak a keleti, hanem a nyugati piacokra is