Gazdaság

Ellentmondásos időszak következik az ingatlanpiacon

A legtöbben új lakásokat keresnek

A mostani lakáspiaci folyamatok a korábbi trendek felerősödését és ellentmondásos hónapokat vetítenek előre. Az új és a használt lakóingatlanok piaca nyáron még jobban elszakadt egymástól. Az újaknál növekszik a kínálat, erősödik a kereslet, és az árak is felfelé mennek – derült ki az Ingatlan.com tegnapi sajtóközleményéből. Külön utakat jár az új és a használt lakások piaca.

Ellentmondásos időszak következik az ingatlanpiacon
Fotó: MH/Katona László

Utóbbi szegmensben az országon belül különböző tempójú drágulás látható: miközben a plafon felé közelítenek a fővárosi árak, országosan szűkül a használt lakások kínálata, és az adásvételek száma is csökken – írták a közleményben. Az új lakásoknál a korábban kibontakozó lendület tartósnak látszik, a kínálatbővüléssel párhuzamosan az árak is emelkednek, az első negyedévben a hivatalos KSH-adatok szerint több mint tízszázalékos volt az éves drágulás.

Ezzel szemben a teljes lakáspiaci forgalom kilencven százalékát adó használtlakás-piacon lassult az áremelkedés üteme a koronavírus-járvány előtti tempóhoz képest. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője felhívta a figyelmet, hogy az idén bevezetett extra kedvezmények és állami támogatások miatt egyre többen keresik a következő otthonukat az új lakások piacán.

Összességében a használt lakások piacát jellemző visszafogottabb kínálat és kereslet miatt idén ősszel tavalyhoz és a 2019-hez képest is alacsonyabb lakáspiaci forgalommal lehet számolni.

Kapcsolódó írásaink