Gazdaság

A támogatások miatt erőteljes a kereslet az új lakások iránt

Élénkítő tényező az ismét bevezetett ötszázalékos lakásépítési áfa, de szerepet játszik a csok segítségével vásárolt lakások áfa- és illetékmentessége is

Az iparági szereplők szerint megállt az építőanyagok drágulása, és bizonyos termékcsoportok esetében még árcsökkenés is megfigyelhető, ez pedig megtorpanást okozott az új lakóingatlanok áremelkedésében is – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A támogatások miatt erőteljes a kereslet az új lakások iránt
Az utóbbi hetekben megállt az építőanyagok drasztikus drágulása
Fotó: MH/Katona László

Az elmúlt hónapokban drasztikus alapanyag-drágulás jellemezte a világgazdaságot, ezen belül Magyarországon is jelentősen emelkedtek az építőanyagárak. Az utóbbi hetekben azonban megállt a drágulás, ezzel párhuzamosan pedig az eladásra kínált új lakásoknál szeptember elején augusztushoz képest lelassult az áremelkedés, inkább stagnálásba váltott.

Ez persze nemcsak az építőanyag-drágulás megtorpanásával magyarázható, hanem azzal is, hogy összességében sokkal dinamikusabb árnövekedést már nem nagyon bír el a magyar piac – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a portál tegnapi közleménye szerint. A kereslet továbbra is erős, így nem az érdeklődések elmaradásával magyarázható a drágulás lelassulása – tette hozzá.

Az új lakások iránti kereslet az Ingatlan.com adatai szerint az év első nyolc hónapjában tavalyhoz képest 80 százalékkal, 2019 azonos időszakához képest pedig negyvenöt százalékkal nőtt. Idén rendre nagyobb volt a kereslet az új lakások piacán, mint a korábbi évek azonos hónapjaiban.

Balogh László szerint a keresletet élénkítette az év elejétől újra bevezetett kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa, de szerepet játszik benne a csok segítségével vásárolt lakások áfa- és illetékmentessége is. Az erős kereslet miatt ugyanakkor nem lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak további csökkenése az új lakások árát is mérsékelni tudná.

Ami a térségi eloszlást és népszerűséget illeti, az OTP Ingatlanpont tegnapi közleményéből az derült ki, hogy a belföldi népességmozgás évek óta nagyjából állandónak tekinthető iránya és mértéke is megváltozott az elmúlt évben. Tavaly összességében kevesebben kerestek új állandó lakóhelyet, a városok vándorlási mérlege negatív volt, míg a községek népességvonzó ereje tovább nőtt.

A legnépszerűbb megyék Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Somogy voltak. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője kiemelte, a budapesti lakosság vándorlásból származó csökkenése öt éve tart. Ennek abszolút számban kifejezett mértéke (–8600 fő) 2020-ban 16 éves rekordot döntött. Ezzel egy időben viszont a községek népességgyarapodása (+13 300 fő) megközelítette a 2004-es csúcsot.

Kapcsolódó írásaink