Gazdaság

Előbb kezdődött idén a dinnyeszezon

A gyümölcs kiváló minőségben került a magyar piacra

„Fogyasszunk nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk” – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán.

Előbb kezdődött idén a dinnyeszezon
A gazdák nagy mennyiségű áruval tudják ellátni az üzleteket
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy hazánkban idén 2200 gazda termeszt kemény munkával dinnyét a magyar fogyasztók számára, több mint 3700 hektáron. A nyári nagy meleg következtében a magyar dinnye hét-tíz nappal korábban, már július első hétvégéjén nagy mennyiségben és kiváló minőségben került a hazai piacra. Hozzátette: a forróságban mindig jól esik a gyümölcs fogyasztása, ezért érdemes keresni az árusoknál és az áruházakban is a jó minőségű, ízletes és finom magyar dinnyét, aminek a beltartalmi értéke is kiváló.

A sárga- és görögdinnye többek között A-, C-, B6- és E-vitamint, illetve vasat és foszfort tartalmaz, víztartalma pedig kiválóan hidratál, ami az emberi szervezet számára kimondottan előnyös. Kifejtette: nemcsak mi, magyarok, hanem szerte Európában élvezhetik a magyar gazdálkodók munkájának gyümölcsét, mivel a termelői szervezetek, illetve a kereskedők megfelelő partneri kapcsolatai és előzetes egyeztetések alapján az áruházláncokon keresztül jelentős mennyiség került a magyar dinnyéből a hazai és a környező országok piacára.

A fejlődő termesztéstechnológiának, a megfelelő fajtahibrideknek és a klimatikus viszonyoknak köszönhetően a magyar dinnye egészen szeptember végéig a megszokott, kiváló minőségben elérhető lesz.

Kapcsolódó írásaink

Gazdabarát agrárpolitika

ĀA vidék természetes gazdasági ereje az agrárium és az élelmiszer-előállítás, a kormány az ebben rejlő lehetőséget kívánja kiaknázni – mondta Feldman Zsolt államtitkár