Gazdaság

Bővít a Bosch Automotive Steering Kft.

A három, a cég jövőjét meghatározó beruházás egyszerre erősíti a vállalat jelenlétét Magyarországon és járul hozzá szerepének megerősítéséhez a járműiparban

Tovább fejleszti maklári üzemét a Bosch Automotive Steering Kft.; az 52,5 milliárd forintba kerülő három beruházásnak köszönhetően 180 új munkahely jön létre, a fejlesztéshez a kormány 12,250 milliárd forint kormányzati támogatást nyújt.

Bővít a Bosch Automotive Steering Kft.
Szijjártó Péter: Fontos lépés a beruházás az önvezető autózás irányába
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek a beruházások felölelik a Bosch teljes működési struktúráját a kutatás-fejlesztéstől a termelésig; az új generációs elektromos kormányművek gyártása is Maklárra kerül – mondta a külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón tegnap Budapesten.

Szijjártó Péter ezt fontos lépésnek nevezte az önvezető autózás irányába, és megjegyezte, hogy a beruházások a magyar autó­ipar új korszakra történő átállásához is jelentős segítséget biztosítanak. Ismertette, hogy a cég új szolgáltatóközpontot is létrehoz, amely globális feladatokat fog ellátni Makláron.

Hangsúlyozta: a Bosch az egyik legnagyobb Magyarországon működő vállalat, 15,5 ezer embernek ad munkát az ország több helyszínén. A német tulajdonú vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget az országban továbbra is, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 16 százalékkal nőtt idén az első négy hónapban, a magyar export pedig 19 százalékkal bővült Németország irányába. Megemlítette az ország tavalyi beruházási rekordját a 140 százalékos növekedéssel, és ismertette, hogy jelenleg 1700 milliárd forintnyi beruházás zajlik Magyarországon, amelyhez a kormány 474 milliárd forint támogatást biztosít tavalyi döntések alapján.

Az 5,5 százalékos idei gazdasági növekedés eléréséhez kellenek a nagy nemzetközi vállalati beruházások – amilyen a Bosch-é –, amelyek az exportteljesítmény növeléséhez is hozzájárulnak a munkahelyek megőrzése mellett, és a kis- és középvállalatoknak hosszú távú keresletet jelentenek termékeik, szolgáltatásaik iránt. Michael Zink, a Bosch Automotive Steering Kft. műszaki ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a három, a cég jövőjét meghatározó beruházás egyszerre erősíti a vállalat jelenlétét Magyarországon és járul hozzá szerepének megerősítéséhez a járműiparban. A beruházások szavai szerint a jövő autóiparának kiszolgálására készítik fel Maklárt.

Kapcsolódó írásaink