Gazdaság

Átadták a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpontot

Turisztikai beruházás

A Lóczy-barlang Látogatóközpont 273 millió forintból valósult meg annak a 402 millió forintos beruházásnak legjelentősebb elemeként, amelynek keretében fejlesztették a Hegyestű geológiai bemutatóhelyet, a salföldi majort és a Tapolcai Tavasbarlangot is – mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a tegnapi átadóünnepségen.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára közölte: idén az ország tíz nemzeti parkjában harminc projektet adtak át, összesen 8,7 milliárd forintból. Mint mondta, tíz év alatt országszerte 186 beruházás valósult meg 78 milliárd forintból, háromszázhúszezer hektáron. A 700 ökoturisztikai létesítmény felét a nemzeti parkok működtetik, amelyek évente összesen 1,6 millió látogatót fogadnak.

A látogatók egyharmada a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba érkezik – tette hozzá. Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte: a barlangot bányászok fedezték fel 1882-ben, a kiépítése az 1930-as években kezdődött. A Lóczy-barlang Látogatóközpontban kétszáznegyven négyzetméteren interaktív kiállítás mutatja be a térség földtani, természeti értékeit, a közelében geológiai tanösvényt alakítottak ki – értesítették az MTI-t.

Kapcsolódó írásaink