Gazdaság

Vakcinaadomány a gazdaságok újraindításáért

A magyar kormány mindent megtett annak érdekében, hogy minél rövidebb idő alatt minél több embert beoltsanak, ami az ország anyagi biztonságát is erősítette

Magyarország tegnap összesen 200–200 ezer adag koronavírus elleni védőoltást ajándékozott Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak. A szállítmányokat Szijjártó Péter vitte el az országokba, abban a reményben, hogy az oltási kampány felgyorsítása hozzájárul az országok gazdasági újraindításához is.

Vakcinaadomány a gazdaságok újraindításáért
Szijjártó Péter: Ha jól mennek a dolgok a Nyugat-Balkánon, az nekünk jó
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Az utóbbi másfél év nagyon nehéz volt, az egész világ a járványkezeléssel volt elfoglalva, ám két dologban mindenki egyetértett: egyrészt az első számú feladat az emberek életének és egészségének a megőrzése, másrészt pedig ennek leghatékonyabb eszköze a védőoltás – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szarajevóban.

A magyar kormány mindent megtett annak érdekében, hogy minél rövidebb idő alatt minél több embert beoltsanak, és a sikeres vakcinabeszerzésnek, valamint az európai szinten is egyedülálló oltási kampánynak köszönhetően a gazdaságot is gyorsan újra tudta indítani – magyarázta Szijjártó Péter, majd hozzátette: a magyar kormány azért segít más országoknak is, hogy máshol is gyorsan újraindulhasson a gazdaság.

„Magyarország és a Nyugat-Balkán kölcsönös függőségben élnek egymással, igaz ez a gazdaságra, a biztonságra, és a migráció megállítására is. Ha jól mennek a dolgok a Nyugat-Balkánon, az nekünk jó. Ha meg rosszul mennek a dolgok a Nyugat-Balkánon, az nekünk rossz. Ezért is segítünk szívesen annak érdekében, hogy sikeres legyen az önök járvánnyal szembeni védekezése is” – húzta alá Szijjártó Péter. Rámutatott, minél sikeresebb a védekezés a Nyugat-Balkánon, annál nagyobb biztonságban van Magyarország is. A kétszázezer adag Sinopharm-védőoltás, amelyet Magyarország ajándékozott Bosznia-Hercegovinának, eddig a legnagyobb vakcinaadomány, amelyet Szarajevó kapott.

A sajtótájékoztatón Zoran Tegeltija boszniai miniszterelnök köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, és elmondta, a most érkezett 200 ezer adag vakcinával már összesen 900 ezer adag védőoltás érkezett az országba, amellyel a leginkább veszélyeztetett csoportokat tudják beoltani.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szintén tegnap Podgoricában bizakodóan beszélt arról, hogy az oltási kampány felgyorsításával Montenegró újra az euró­pai integrációs folyamatra tud fókuszálni, és minél előbb az Európai Unió tagjává válik. „Az Európai Unió már elveszítette az Egyesült Királyságot, és nagyon nem szeretnénk elveszíteni a Nyugat-Balkánt is” – közölte Szijjártó Péter.

A miniszter egyúttal kiemelte azt is, a magyar–montenegrói beruházási, kereskedelmi, gazdasági együttműködés fontos szerepet játszik a magyar nemzetgazdaságban. Felhívta a figyelmet arra, hogy július 21-én tartják meg az első tárgyalási fordulót arról a beruházásvédelmi megállapodásról, amely tovább segítheti a magyar beruházások megjelenését Montenegróban.

Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón a jó magyar–montenegrói kapcsolatot hangsúlyozta, és köszönetet mondott a visegrádi együttműködés országainak és külön Magyarországnak, amiért támogatják a nyugat-balkáni országok európai integrációját. Számukra nincsen más jövő, mint az európai uniós jövő – húzta alá.

Kapcsolódó írásaink