Gazdaság

Magyarország az új autóipari korszak nyertesei közé tartozik

A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének egyharmada származik az iparágból, ezért rendkívül fontos, hogy a tradicionális korszakában megszerzett zászlóshajó szerepünket megőrizzük az autóipar új időszakában is - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben, a Vitesco Technologies beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.

Magyarország az új autóipari korszak nyertesei közé tartozik
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Vitesco Technologies Hungary Kft. gyáravató ünnepségén Debrecenben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar autóipar termelése az idei éve első négy hónapjában 26 százalékkal tudott növekedni, amely teljesítményben nyilvánvalóan benne az egész Continental csoport és a Vitesco Technologies is - szögezte le a miniszter a tárca közleménye szerint.

A német vállalat legújabb debreceni beruházásáról elmondta, hogy az 36 milliárd forintos értéket képvisel, amelynek nyomán 450 új munkahely jön létre a hajdúsági városban, mindehhez pedig a kormány 10 és fél milliárd forintnyi támogatást biztosít.

„Vitesco Technologies gyárai közül Debrecenben az elsők között kezdődik meg a sebességváltó-vezérlő egységek egy új, és világszerte egyedi gyártási folyamatának a bevezetése. Tehát itt egy abszolút high-tech beruházásról beszélünk” - mondta a miniszter. Hozzátette: a vállalat eddigi gyártási területe közel 7000 négyzetméterrel növekszik meg, amivel a Vitesco gyakorlatilag az összes hajtásrendszerhez képes lesz alkatrészeket gyártani, beleértve ebbe az elektromos autókat és a plug in hibrideket is.

A külügyminiszter kiemelte, hogy Debrecen ideális helyszín a modern ipari beruházásokhoz. „Az elmúlt 7 esztendőben 33 Debrecenben létrejövő nagy beruházáshoz adott támogatást a kormány- amely támogatás persze fontos- , de ha nem lennének olyan városink mint Debrecen, ahol a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítják a nagyberuházásokhoz, akkor a kormányzati támogatás önmagában nem érne semmit” - mondta Szijjártó Péter.

A német-magyar gazdasági együttműködésről szólva kiemelte, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legutóbbi felmérése szerint idén tavasszal a hazánkban működő német vállalatok 88 százaléka gondolta úgy, hogyha ma újra beruházást kellene végrehajtaniuk, akkor azt Magyarországon tennék.

Szijjártó: Segély helyet munkát biztosítunk az embereknek

Úgy döntöttünk, hogy nem adjuk fel az elmúlt 10-11 év sikereket hozó gazdaság stratégiáját, és továbbra is segély helyet munkát biztosítunk az embereknek - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben, a Hajdu-Alu Zrt. gyártócsarnok átadásán.

A tárca közleménye szerint a külügyminiszter kiemelte, hogy a koronavírus gazdasági hatásainak a kezelése kapcsán alapvetően két megközelítés ütközött egymással. Az egyik azt mondta, hogy minél több segély kerüljön kiosztásra, a másik megközelítés pedig azt, hogy inkább a gazdaság fejlesztésére, a kapacitások növelésére, és az új technológiák meghonosítására legyen forrás, annak érdekében, hogy elkerüljük a tömeges munkanélküliség kialakulását. A kormány úgy döntött, nem adja fel a már sikeres gazdasági stratégiáját és továbbra is az új munkahelyek létrehozására és a meglévők megvédésére helyezi a hangsúlyt.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar gazdadságtörténet egyik legjelentősebb beruházás-ösztönzési támogatási programja került megvalósításra, amelyben a Hajdú-Aluval együtt összesen 1435 vállalat vett részt, így pedig 270 ezer munkahelyet sikerült megvédeni az országban.

"Az eredmények már látszanak: tavaly globálisan 42 százalékkal estek vissza a közvetlen működő tőke beruházások, ezzel szemben Magyarországon egy 140 százalékos növekedést tudtunk regisztrálni, és a mai napon már 36 ezerrel többen dolgoznak, mint dolgoztak tavaly, a világjárvány előtt" - mondta el a miniszter. Hozzátette, ha a kormány engedett volna a csábításnak és a segélyt követelőknek, akkor ma egészen biztosan jóval nagyobb, kiszolgáltatottságról, csődökről és védtelenségről beszélhetnénk.    

"Most, hogy a világgazdaság is kezd magára találni, és a piaci kereslet kezd visszaépülni, egyre inkább szükség van a növekvő keresletet kiszolgálni képes kínálatra. Ezt azok tudják biztosítani, akik az elmúlt időszakban növelték a kapacitásaikat" - mondta el a külügyminiszter.

A debreceni beruházásról szólva elmondta, hogy a Hajdu-Alu Zrt. egy 575 millió forintos beruházást hajtott végre, aminek eredményeként egy új 3000 négyzetméteres csarnokban van lehetőség a gyártás modernizálására, a gyártáshoz szükséges idő lerövidítésére.

"Mivel ezzel a beruházással a Hajdu-Alu 53 munkavállalójának jövőjét tudja biztosítani, a kormány 287 millió forintos támogatást biztosított a vállalat részére" - mondta a miniszter. Kiemelte: a Hajdu-Aluval együtt 48 Hajdú-Bihar megyei vállalat kért és kapott támogatást a beruházásaikhoz a mögöttünk álló rendkívül nehéz időszakban. A 48 beruházás összesen 24 milliárd forint értékben valósul meg és 6100 munkahely megmaradását garantálja Hajdú-Bihar megyében. Mindehhez a kormány 11 milliárd forintos támogatást biztosít.

Kapcsolódó írásaink