Gazdaság

„A kormány különlegesen fontosnak tekinti a török-magyar együttműködést”

Gazdasági és biztonsági okok miatt is különlegesen fontosnak tekinti a kormány a török-magyar együttműködés erősítését - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, miután hivatalában fogadta a Török Köztársaság kereskedelmi miniszterét.

„A kormány különlegesen fontosnak tekinti a török-magyar együttműködést”
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mehmet Mus török kereskedelmi miniszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. június 18-án
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter szerint Magyarországnak erősítenie kell kapcsolatait a leggyorsabban fejlődő államokkal, ha a világgazdaság új korszakában a nyertesek közé akar tartozni. A török-magyar gazdasági együttműködés alapjai erősek, hiszen a két ország kereskedelmi forgalmának összértéke már az első negyedévben meghaladta az 1 milliárd eurót, növekedése megközelítette a 30 százalékot a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva - tette hozzá.

Törökország ugyanakkor - mint mondta - nem csak a dinamikus gazdasági növekedése miatt fontos, hanem azért is, mert egész Európa biztonságát garantálja a migrációs megállapodásnak köszönhetően. A miniszter szerint ez hamarosan fontosabb lehet, mint eddig bármikor, hiszen a NATO afganisztáni kivonulása miatt a terrorizmus, és az ellenőrizetlen migráció veszélye fenyegetheti az EU-t. Indokolt tehát a migrációs együttműködés megerősítése is Törökországgal, amihez az uniónak teljesítenie kell az eddig vállalt kötelezettségeit - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarországnak érdeke a gazdasági kapcsolatok erősödése Törökország és az EU között, a további fejlődéshez szükségesnek tartja a vámunió modernizálását, sürgeti a vízumliberalizációs tárgyalások mielőbbi lezárását, és olyan acélvámot szorgalmaz, amely a legkevésbé akadályozza az acélipari együttműködéseket.

Mehmet Mus a sajtótájékoztatón testvéri államnak nevezte Magyarországot, amelyhez régi, baráti viszony fűzi Törökországot. A miniszter megköszönte a Törökország melletti magyar kiállást, és abban bízik, hogy a vámuniós tárgyaláson is számíthatnak magyar támogatásra.

Hozzátette, hogy Törökország a 6 milliárd dolláros szintet tekinti a következő célnak a két ország külkereskedelmében, a török központi bank pedig jelentős összegekkel finanszíroz olyan projekteket, amelyek hozzájárulnak a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez. Mehmet Mus közölte, hogy a török-magyar gazdasági egyeztetések ősszel folytatódhatnak, a tárgyaló felek a tervek szerint Afrikába irányuló közös vállalati együttműködéseket, befektetéseket készíthetnek elő.
 

Kapcsolódó írásaink