Gazdaság

Eljött az ideje a magyar gazdaság újraindításának

A hazai cégek a világgazdasági kihívások közepette is elég erősnek bizonyultak ahhoz,hogy előre tudjanak lépni, és új kapacitások létrehozásával piacokat tudjanak szerezni

Az elmúlt tíz évben sokat erősödtek a családi vállalkozások. A kormány kiemelten támogatja ezeket a cégeket, amelyek közül egyre többen kerülnek vezető pozícióba Európa-szerte.

Eljött az ideje a magyar gazdaság újraindításának
Szijjártó Péter: A gyors újraindításban szerepük van a családi cégeknek is
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Egészségügyi és gazdasági szempontból is Magyarország adta a legsikeresebb választ a világjárványra, aminek köszönhetően most megkezdődik a magyar gazdaság újraindítása – közölte Szijjártó Péter az Agrosprint Zrt. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján tegnap Budapesten. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság újraindítását minél gyorsabban, minél hatékonyabban kell levezényelni, és ebben a munkában különösen számít a magyar gazdaság szereplőire, így a magyar és családi kézben lévő vállalatokra is.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar családi tulajdonban lévő vállalkozások ma már számos olyan beruházást hajtanak végre, amelyek nyomán nemcsak itt Magyarországon, hanem a nemzetközi piacokon Európa-szerte is vezető pozícióba kerülnek. „Az elmúlt tíz esztendő gazdaságpolitikai stratégiájának köszönhetően létrejött azon magyar családi tulajdonban lévő vállalatoknak egy széles köre, amely a világgazdasági kihívások közepette is képesnek és elég erősnek bizonyult arra, hogy előre tudjanak lépni, és új kapacitások létrehozásával új piacokat tudjanak megszerezni” – mondta.

Az AgroSprint-beruházásról szólva elmondta, hogy a vállalat most Nyírlugoson és Karcagon hajt végre fejlesztéseket, amelyek révén Magyarország legnagyobb fagyasztott zöldség- és gyümölcsfeldolgozó kapacitása jön létre, ami például a csemegekukorica vonatkozásában, európai összevetésben is a legnagyobb a gyorsfagyasztott csemegekukorica feldolgozása terén.

A fejlesztés nyomán a gyártókapacitás évente 25 ezer tonnára nő, aminek különös jelentőséget ad, hogy ehhez 75 ezer tonna nyersanyag feldolgozására van szükség, amit a vállalat kizárólag magyar termelőktől szerez be, s ez kiváló hír a magyar gazdák számára is. A 14,5 milliárd forintos beruházással 110 munkahely jön létre Karcagon és Nyírlugoson, ehhez a kormány hatmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Veszélyeket is rejthet a technológiai fejlődés

Az nem lehet, hogy nagy technológiai cégek vagy ezek vezetői döntsék el, hogy demokratikusan választott politikusok közül kik tarthatják a kapcsolatot a választókkal az interneten keresztül – fogalmazott Szijjártó Péter tegnap az Európa tanácsi felszólalásában.

A miniszter hozzátette, a technológiai fejlődés sok új lehetőséget, ugyanakkor sok veszélyt is hordoz. Hozzátette, ez talán az egyik legnagyobb veszély, ami a véleményszabadságra és a demokráciára leselkedik manapság. A tárcavezető közösségi oldalán azt üzente, online egyeztettek a mesterséges intelligenciáról és a nagy technológiai cégek működésének szabályozásáról „Európa tanácsi elnökségünk első rendezvényén, ciprusi barátainkkal közösen”.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink

Megszületett a megállapodás a Gazprommal

ĀAz eddigi egyezségek, amelyeket Alekszej Millerrel kötöttem, teljes mértékben teljesültek. Tehát most sem kell, hogy legyen efelől kétségünk – mondta Szijjártó Péter