Gazdaság

Megszületett a megállapodás a Gazprommal

Az eddigi egyezségek, amelyeket Alekszej Millerrel kötöttem, teljes mértékben teljesültek. Tehát most sem kell, hogy legyen efelől kétségünk – mondta Szijjártó Péter

Elvi egyezség jött létre arról, hogy októbertől életbe léphet az új, hosszú távú magyar–orosz gázvásárlási megállapodás – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután a Szentpétervári Nemzetközi Fórum alkalmából találkozott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

Megszületett a megállapodás a Gazprommal
Szijjártó Péter és Alekszej Lihacsov – Második fázisba léphet a paksi bővítés
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

„Soha korábban nem volt olyan, hogy hosszú távú gázvásárlási megállapodás nélkül lett volna Magyarország. Az a stratégiai cél, hogy hazánk földgázellátásának teljes biztonsága érdekében mindig legyen egy előnyös, rugalmas, hosszú távú megoldásunk” – mondta Szijjártó Péter. Emlékeztetett rá, hogy a most érvényben lévő gázvásárlási megállapodás szeptember végén lejár.

Hangsúlyozta, hogy az új megállapodás hosszú távon biztosítja majd a földgázellátás biztonságát. Az árról még tárgyalni kell, de az orosz fél ezzel kapcsolatban is ígéretet tett a konstruktivitásra. „Azt tudom mondani, hogy mindeddig azok a megállapodások, amelyeket a Gazprom vezetőjével kötöttem, teljes mértékben teljesültek. Tehát most sem kell hogy legyen efelől kétségünk” – hangsúlyozta Szijjártó.

A miniszter szerint október elsejéig elkészül az a csővezeték, amely már az idén lehetővé teszi nagy mennyiségű gáz fogadását a szerb–magyar határon. Az ehhez szükséges szerb oldali beruházások gyakorlatilag befejeződtek. A fel-adat ezután az energiavállalatoké, hogy a gyakorlati kérdéseket is megtárgyalják.

Szijjártó Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával az új paksi atomerőmű-beruházás felgyorsításáról tárgyalt. Elmondása szerint a felek értékelése alapján szeptember végére minden adott lesz ahhoz, hogy a második fázisba léphessen az építkezés, ugyanis ekkor jár le a határideje annak, hogy az atomenergia-hivatal válaszoljon a létesítésiengedély-kérelemre.

A miniszter úgy vélekedett, hogy jövőre már az első betonelemek elhelyezése is megtörténhet. Fehéroroszországban a Roszatom gyakorlatilag befejezte az ottani beruházását, ezért a térségben lévő összes kapacitását Magyarországra tudja koncentrálni.

Kitért továbbá arra, hogy Pakson már készen áll az a transzformátorállomás, amely biztosítja az energiát az építési és szerelési munkálatokhoz, és a fővállalkozó irodaháza is hamarosan használatba vehető. Így a felvonulási épületek, a valós építkezés elkezdéséhez szükséges feltételek hamarosan adottak lesznek.

Tárgyalások folynak a magyar–orosz vakcinagyártásról

A magyar nemzeti oltóanyagközpont és az orosz vakcinagyártásért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) között megkezdődtek a tárgyalások a stratégiai együttműködésről – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, miután a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alkalmából tegnap találkozott Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel.

Elvi megállapodás született arról, hogy az orosz fél technológiailag lehetővé teszi a Szputnyik V vagy a többi orosz oltóanyag gyártását, ha sikerül lezárni a stratégiai együttműködésről szóló tárgyalásokat, amelyek után a technológiai kérdések következnek. „A lényeg az, hogy mind orosz, mind magyar oldalról nyitottság és készség van arra, hogy a nemzeti oltóanyaggyárunk orosz licenc alapján is gyárthasson majd oltóanyagot” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

(JA)

Kapcsolódó írásaink