Gazdaság

Magyar élelmiszeripari jelenlét Üzbegisztánban

Cél a közép-ázsiai térség egyik leggyorsabb növekedéssel rendelkező országában a hazai cégek számára minél több lehetőséget adni

Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A cégek közötti kapcsolatteremtés és -tartás érdekében magyar–üzbég startupot hoznak létre, hétszázmillió forintos alappal.

Magyar élelmiszeripari jelenlét Üzbegisztánban
Szijjártó Péter: A magyar cégek profitra, bevételre tehetnek szert, amivel Magyarországon munkahelyek létrehozását segítik elő
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Magyar növényiolaj-gyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában, Üzbegisztánban. Az előkészített beruházások összértéke 42 milliárd forint – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbég fővárosban, Taskentben a közmédiának. Emlékeztetett: két hónapja kötöttek stratégiai együttműködési megállapodást Üzbegisztánnal.

Szavai szerint azóta felgyorsultak az események. A megállapodás lényege, hogy a közép-ázsiai térség egyik leggyorsabb növekedéssel rendelkező országában a magyar vállalatok számára minél több lehetőséget adjanak arra, hogy az ország modernizálásába bekapcsolódjanak. Ez óriási gazdasági előnyt jelent ezeknek a külgazdaság-orientált magyar vállalatoknak – jegyezte meg a miniszter.

Annak érdekében, hogy a magyar és üzbég vállalatok megtalálják egymást, hétszázmillió forintos alappal létrehoznak egy magyar–üzbég startupot, ennek keretében az egymással együttműködést kialakító magyar és üzbég vállalatokat segítik abban, hogy az üzbég gazdaság modernizálásban közösen vegyenek részt. „Ezáltal a magyar cégek itt profitra, bevételre tehetnek szert, amivel magyarországi tevékenységüket segítik, Magyarországon munkahelyek létrehozását segítik elő” – mondta.

Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekedő gazdaságáról van szó, egyértelmű magyar nemzetgazdasági érdek, hogy a magyar vállalatok itt az elkövetkezendő hónapokban, években minél nagyobb szerepet kaphassanak – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: a magyar egyetemek rektorai már készülnek az első magyar–üzbég rektori fórumra, amely júniusban lesz.

Kapcsolódó írásaink