Gazdaság

Matolcsy: Miért nagyobb és aktívabb az állam, mint valaha?

Itt volt az ideje, hogy rávilágítsunk a lényegre, és Ruchir Sharma ezt meg is tette - fogalmazott Matolcsy György legújabb, a novekedes.hu oldalon megjelent írásában, melyben a „The idea the state has been shrinking for 40 years is a myth" (Az állam 40 éve zsugorodó elmélete egy mítosz) című, a Financial Timesban megjelent cikkre reagált.

Matolcsy: Miért nagyobb és aktívabb az állam, mint valaha?
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: MH

1980 és 2020 között a jóléti állam minden fejlett országban folyamatos növekedésen ment keresztül. Ugyanez igaz a szabályozó államra is. A vállalati mentőcsomagok megszokott eljárássá váltak. A fejlett országok a GDP-hez viszonyítva minden egymást követő válság során egyre több fiskális ösztönző intézkedést vezettek be.

Sharma számításai szerint a tavalyi évben alkalmazott költségvetési és monetáris ösztönzési csomagok összesített aránya Egyesült Államok GDP-jének 28 százalékát, a fejlett gazdásoknak pedig átlagosan 40 százalékát tette ki, ami rekordnak számít. Mi ennek az oka? Minél jobban összefonódik és minél bonyolultabb a világgazdaság, annál sebezhetőbbé válik: bármi áron meg kell akadályoznunk a nagyarányú pusztítást, még egyre magasabb költségek árán is.

Ezt a feladatot kizárólag a kormányok és a jegybankok képesek elvégezni, senki más. A munkahelyeket meg kell védeni, mert azok tömeges elvesztése társadalmi elégedetlenséghez vezethet, ami végül nagyobb vagyoni károsodást okozhat, mint amekkora a gazdaságélénkítő intézkedések költsége.

Az új, tudáson alapuló információs kor egyre nagyobb mértékű beruházásokat igényel az oktatás és az infrastruktúra minden területén. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, a gazdasági és pénzügyi hadviselés egyre több erőforrást igényel a hadviselő államok részéről.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Kapcsolódó írásaink