Gazdaság

Uniós oltalmat kapott a budaörsi őszibarack

Minőségi gyümölcs

Az Európai Bizottság tegnap oltalom alá vette a budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma.

A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét – jelentette be tegnap az (AM). A budaörsi őszibarack intenzív illatú, aromaanyagokban gazdag, zamatos gyümölcs, amelynek sajátos jellemzői a pirosas fedőszín, a molyhos héj,
a nem túl kemény hús és a leveses állomány.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a budaörsi őszibarack minősége a termesztési kultúrának és az emberi szaktudásnak is köszönhető. Budaörsön és környékén az őszibarack nemesítés hagyománya a 19. század végére nyúlik vissza.

A területen termesztett őszibarackfajták az ott meghonosított fajtákból és a területre szelektált fajtákból kerültek ki– írta az AM. A tárca közleményéből az is kiderült, hogy az emberi szaktudás napjainkban is nagyon meghatározó szerepet játszik a kézzel való ritkítás, a tapintásos érettségvizsgálat és a kézi szedés során.

Kapcsolódó írásaink