Gazdaság

Kárenyhítési alap a gyümölcstermesztőknek

Tavaszi fagykárok

Idén eddig több mint hatezer hektár területen jelentettek tavaszi fagy miatti kárt – közölte az Agrárminisztérium (AM) tegnap az MTI-vel.

A múlt év nehézségei és az elmúlt hetekben tapasztalt télies időjárás ismételten rávilágít az agrárkárenyhítési rendszer fontosságára. Az idei fagykárok Bács-Kiskun, Tolna és Csongrád-Csanád megyét érintik. Hatvan százalékuk gyümölcsösökben, jellemzően kajszi-, őszibarack-, meggy- és almakultúrákban keletkezett. A minisztérium arra biztatja a tavaszi fagykárral érintett gazdálkodókat, hogy jelentsék be a kárukat a megyei kormányhivataloknak.

A termőre fordult és szakszerűen művelt gyümölcsösök esetén a kárbejelentést alapesetben a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül szükséges megtenni. Ezen alapszabálytól viszont el lehet térni, ha a tavaszi fagykár március 31. után következett be, és a 15 napos kárbejelentési határidő az egységes kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló időszakban, vagyis 2021. május 17-ig telik le. Ugyanis ebben esetben a kárbejelentés még május 17-ig megtehető.

Kapcsolódó írásaink