Gazdaság

A kora tavaszi időjárás kedvez a szántóföldi munkáknak, jó ütemben halad a talaj-előkészítés

Kevés a csapadék

A kora tavaszi időjárás kedvezett a szántóföldi munkáknak, de a szárazság az ország több részén gondot jelent – közölte tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a távirati irodával.

A kora tavaszi időjárás kedvez a szántóföldi munkáknak, jó ütemben halad a talaj-előkészítés
A kora tavaszi időjárás kedvez a szántóföldi munkáknak, jó ütemben halad a talaj-előkészítés
Fotó: MH/Katona László

A tájékoztató szerint az éjszakai fagyok nem károsították jelentős mértékben a szántó­földi növénykultúrákat, és a csapadékszegény időjárásnak köszönhetően a belvíz is visszahúzódott. Az Országos Meteo­rológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint ugyanakkor az elmúlt kilencven nap csapadékösszege majdnem az egész Dunántúlon, valamint Nógrádban, Pest megyében ezen kívül Bács-Kiskun megye nagy részén tíz–harminc milliméterrel elmarad a szokásostól.

Hozzátették, hogy Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyében, Veszprém, Fejér, és Pest megye északi részén, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati részén a talaj felső rétegének nedvességszintje kritikusan alacsony volt. Beszámoltak arról is, hogy az őszi vetések első fejtrágyázását már elvégezték a gazdák, jó ütemben halad a talaj-előkészítés is a tavaszi vetések alá.

Elmondták, hogy a vetési munkák 7-8 fokos talajhőmérsékletnél kezdődhetnek meg. Őszi búzát csaknem 930 ezer, őszi árpát kétszázötvenezer, őszi káposztarepcét 290 ezer hektáron vetettek a gazdák, tritikálé nyolcvanötezer ezer hektáron, rozs 28 ezer hektáron került a földbe – ismertették. Az őszi vetések területe összesen 1,58 millió hektár. Az őszi szántóföldi kultúrák átlagos állapotban teleltek át, az állományok részletes állapotminősítését áprilisban elején végzi el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – közölték.