Gazdaság

A járványhelyzet ellenére sem álltak le a turisztikai fejlesztések

Többek között intenzív marketingkampányokkal készülnek a startpisztoly eldördülésére, tucatnyi attrakció, kastély, vár és gyógyhely fejlődik párhuzamosan a vidéki Magyarországon

„Az emberek ki vannak éhezve az utazásra, éttermi időtöltésre, így a hosszú lezárás után, úgy gondoljuk, hogy gyorsan és nagy volumenben indulnak útnak a vendégek, elsősorban belföldön” – közölte lapunk megkeresésére a Magyar Turisztikai Ügynökség. Fejlesztésekkel, intenzív marketingkampányokkal készülnek a startpisztoly eldördülésére, a gyors visszaépülést segítheti a Szép-kártya is.

A járványhelyzet ellenére sem álltak le a turisztikai fejlesztések
Ismét presztízse van a belföldi nyaralásnak, a forgalmat a Szép-kártya is növelheti
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) biztos benne, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb legyőzzük a vírust, ugyanis folyamatosan tárgyal a vakcinák beszerzéséről, hogy Magyarországon a tömeges oltás mihamarabb megkezdődjön.

Abban bíznak, ezt követően, ahogy lehet, azonnal újranyithat a turizmus, kinyithatnak a szektorban működő vállalkozások, és ismét élettel telnek meg a szállodák és az éttermek, vendégek töltik meg a strandokat, fürdőket. Lapunk kérdésére elmondták, ahogy az elmúlt években, úgy idén is több ezer helyen országszerte folytatódnak a fejlesztések.

Tucatnyi attrakció, kastély, vár és gyógyhely fejlődik párhuzamosan, 35 új szálloda épül, tizennégyezer magánszálláshely, csaknem 800 panzió és 114 strand újul meg a vidéki Magyarországon – ismertette az MTÜ. Beszéltek arról, hogy mindezek komoly szintugrást és európai színvonalú szolgáltatásokat eredményeznek a turisztikai kínálatban.

A járványhelyzet ellenére sem álltak le a fejlesztések, a kormány még magasabb fokozatra kapcsolt, hiszen mindamellett, hogy ezek a támogatások a magyar vállalkozásokat segítik és versenyképessé teszik hazánkat, az újrainduló versenyben komoly előnyt jelentenek majd hazánk számára – magyarázták.

Beszámolójuk szerint januárban és februárban úgy tűnt, hogy 2020 a legjobb év lesz a magyar turizmus történetében, ami egészen március közepéig, a Covid-járvány magyarországi megjelenéséig tartott, ezt követően az ágazat hatvan nap alatt teljes mélypontra került.

Az összehangolt védekezésnek és a megváltozott marketingstratégiának köszönhetően soha nem látott eredményt produkált a hazai turizmus, új célpiacokat értek el, felélénkült a belföldi forgalom. A tavaszi óvatos újranyitást követően a három nyári hónapban összesen 11,6 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, a vendégforgalom 40 százaléka a Balatonnál realizálódott – tudatta az ügynökség.

Érdekes jelenség volt tapasztalható, ugyanis az utazási kedv nem szűnt meg, hanem átalakult: a belföld lett az új külföld. Ismertették, hogy a júliusi és az augusztusi belföldi vendégszámok jelentősen meghaladták a tavalyi értékeket, és ez a megélénkült belföldi forgalom ősszel is folytatódott, egészen a lezárásokig.

Az MTÜ örömmel konstatálta, hogy ismét presztízse van a belföldi nyaralásnak, a felfedezésre váró hazai értékeknek, rejtett kincseknek. Szerintük aki elindul ma belföldön, és nyitott, érdeklődő, az mindenütt talál kedvére való, minőségi kikapcsolódási lehetőséget.

A pandémia idején szintén érzékelhető volt, hogy megnőtt a magánszálláshelyek és a kevésbé zsúfolt úti célok népszerűsége is. Tisztában vannak azzal, hogy az emberek ki vannak éhezve az utazásra, éttermi időtöltésre, így a hosszú lezárás után, úgy gondolják, hogy gyorsan és nagy volumenben indulnak útnak a vendégek, elsősorban belföldön. Azt gondolják, a nemzetközi forgalom ennél valamivel lassabban indul be, és először az autós távolságban lévő országokból számítanak jelentősebb forgalomnövekedésre.

Az ügynökség szerint a legfontosabb most az utazóközönség bizalmának visszanyerése, ehhez pedig megbízható környezetet kell nyújtaniuk, mivel elengedhetetlen, hogy biztonsággal nyithassanak meg a szolgáltatók.

Fejlesztésekkel, intenzív marketingkampányokkal készülnek a startpisztoly eldördülésére, abban bíznak, hogy a gyors visszaépülést segíti majd a Szép-kártya is, amely most kedvezményesen adható a munkavállalóknak – mondta végezetül az MTÜ.

Kapcsolódó írásaink