Gazdaság

Kedvező a közös agrárpolitika megítélése

A magyar állampolgárok véleménye általában véve nagyobb mértékben javult, mint az európai uniós polgároké

Az elmúlt évekhez képest az európai és a magyar lakosság is kedvezőbben vélekedik a gazdálkodókról és a Közös Agrárpolitikáról (KAP) az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint.

A bizottsági kutatás alapján a megkérdezettek 94 százaléka gondolta úgy, hogy az agrárium és a vidéki térségek fontos szerepet töltenek be az Európai Unió jövője szempontjából, ezen belül 56 százalék nagyon fontosnak ítélte meg ezt. Magyarország esetében a megkérdezettek 95 százaléka vélekedett ugyanígy, ebből 43 százalék tartotta kiemelt fontosságúnak az agráriumot és a vidéki térségeket – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a távirati irodának küldött közleményében tegnap.

A gazdálkodók társadalmi felelősségvállalásával kapcsolatban az európai válaszadók többsége elsősorban a biztonságos, egészséges és jó minőségű élelmiszerekkel való ellátást jelölte meg, ezt követte az állattartás során az állatok jólétének biztosítása, harmadikként pedig a környezetvédelemben és a klímaváltozás elleni küzdelemben betöltött szerep jelent meg. Az elmúlt évekhez képest az európai és a magyar lakosság is kedvezőbben vélekedik a gazdálkodókról és a KAP-ról az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint.

Ez fontos visszajelzés abban a periódusban, amikor a következő időszakra vonatkozó KAP-jogszabályok tárgyalásakor szükség van az agrár-élelmiszeripar megerősített pozíciójára és annak társadalmi elfogadottságára. A magyar megkérdezettek elsősorban ugyancsak az élelmezésbiztonságot emelték ki, másodsorban a népesség ellátását biztosító élelmiszerek minőségét és sokszínűségét, harmadikként pedig a vidéki élet ösztönzését és a vidéki életszínvonal emelését. A magyar válaszadók 72 százaléka hallott már a KAP-ról, ez 11 százalékponttal nagyobb, mint három évvel ezelőtt volt.

Kapcsolódó írásaink