Gazdaság

Fontos rákapcsolódni a nemzetközi utakra

Februárban konkrét formába ölthetik az érdekeltek a négy gazdaságfejlesztési zóna fejlesztési irányelveit.

Fontos rákapcsolódni a nemzetközi utakra
Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A versenyképesség erősítése mellett a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, ezen belül a 8-as út gyorsforgalmúvá alakítása, a Komárom-Székesfehérvár-Dunaújváros közti út és a 84-es út korszerűsítése, biztonságosabbá tétele kiemelt feladat Északnyugat-Magyarországon – közölte pénteken Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Mint azt a régió polgármestereivel és közgyűlési elnökeivel tartott veszprémi megbeszélést követően a távirati iroda tájékoztatása szerint kiemelte, a régió versenyképességének kibontakoztatása szempontjából fontos rákapcsolódni a nemzetközi útvonalakra, Dél-Szlovákia, Ausztria, Dél-Németország valamint az Észak-Olasz térség felé. Január végén a kormány megtárgyalja az egyes régiók elképzeléseit, így február közepére konkretizálódhatnak a fejlesztési irányok. Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta: számos területen hasonló kihívásokkal találkoznak a városok vezetői. Ilyenek a járványhelyzetet követő gazdasági nehézségek, a zöld stratégia megfogalmazása vagy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos feladatok.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosa hangsúlyozta, hogy az összehangolt fejlesztési igények gyorsabban érnek célba, ezért is fontos, hogy a programok végrehajtásának felelősei naprakész tudással rendelkezzenek, kölcsönösen tájékoztassák egymást terveikről, a megtett intézkedésekről.

A kormány 2020-ban döntött a gazdaságfejlesztési zónák létrehozásáról annak érdekében, hogy a gazdaságilag és kulturálisan is egységes területet képező történelmi régiók nemzetközi összehasonlításban is versenyképes gazdasági egységként fejlődhessenek. A Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna programjának kidolgozását Mikes Éva, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztési koncepcióját Nemesi Pál irányítja.

Kapcsolódó írásaink