Gazdaság

Kiegyensúlyozott évet zár a Videoton

Az elektronikai gyártás és szerelés képviseli a legnagyobb arányt, a holding idei árbevétele 192 milliárd forint lehet

A válság ellenére megőrizte pénzügyi stabilitását a Videoton vállalatcsoport, a beruházások nem csökkentek, és az árbevétel is meghaladja a tavalyi évit.

Kiegyensúlyozott évet zár a Videoton
Sinkó Ottó: A jövő évet illetően az üzleti várakozásaink bizakodóbbak
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az idei év kihívásai ellenére kiegyensúlyozott évet zár a Videoton Holding Zrt. A mintegy hétezer embert foglalkoztató vállalatcsoport árbevétele várhatóan eléri a 192 milliárd forintot, ami meghaladja a 2019. évit, és az új üzletek esetében még kedvezőbbek a kilátások, mint tavaly ilyenkor – adta hírül tegnap a vállaltcsoport vezetése. A tavalyi év zárásakor már egy globális lassulás egyértelmű jelei körvonalazódtak, majd a koronavírus okozta világjárvány és a nyomában fellépő gazdasági krízis példátlan próbatétel elé állította az egész világot és a cégcsoportot is. Ennek ellenére pénzügyileg stabil maradt a 21 tagvállalatból álló cégcsoport. Sinkó Ottó társ-vezérigazgató elmondta, hogy a jövő évet illetően az üzleti várakozásaik biztatóbbak, mint tavaly ilyenkor voltak, vagyis az idei nettó árbevételt várhatóan túlszárnyalják 2021-ben.
Közölték: a Videoton portfóliójában továbbra is az elektronikai gyártás és szerelés képviseli a legnagyobb arányt, amely az előző évekhez képest tovább tudta növelni az árbevételét. Iparági megoszlás tekintetében az autóiparban elsőként jelentkező válság ellenére ez a szektor megőrizte vezető szerepét, az elektromobilitás fejlődésével pedig az e-car alkatrész gyártásokhoz kapcsolódó lehetőségeknek köszönhetően új piaci területek nyílnak meg a Videoton számára. Emellett további lehetőséget jelent a vírus miatti felgyorsuló IoT és kommunikációs üzletág növekedése.

A válság ellenére a 2020-as évben nem álltak le a beruházások sem: a 7,4 milliárd forintnyi fejlesztés háromnegyede technológiai korszerűsítést jelentett. A létszámban április–májusban a koronavírus-válság negatív hatásai miatt jelentős csökkenés következett be, ezt az év végére a vállalatcsoport a magyarországi munkavállalókat figyelembe véve szinte teljesen vissza tudta építeni. A Videoton Autóelektronika tagvállalat nemrégiben részesült állami támogatásban a Nagyvállalati beruházásösztönző programban, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentett be. A cég az elektromos és hibrid járművek alkatrészeinek előállításához korszerű gyártóberendezéseket vásárol.

A koronavírus elleni küzdelem, a Videotonnak otthont adó településeken a védekezés támogatása és természetesen a munkatársak egészségvédelme abszolút elsőbbséget élvezett a 2020-as évben: a vállalatcsoport erre fordított kiadásai meghaladják a 150 millió forintot.

Kapcsolódó írásaink