Gazdaság

A törlesztési moratórium célja, hogy a rászorulóknak segítséget nyújtson

A Magyar Bankszövetség arra kéri az adósokat, hogy akiknek a hitel törlesztése nehézséget okoz, feltétlenül éljenek a moratórium lehetőségével, akik azonban nem tartoznak ebbe a csoportba, mérlegeljék a moratóriumban maradás, illetve a törlesztés folytatásának lehetőségeit - fejtette ki Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára szombaton.

A törlesztési moratórium célja, hogy a rászorulóknak segítséget nyújtson
Csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét (képünk illusztráció)
Fotó: MH

A koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv szombaton bejelentett egyik intézkedésével, a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításával kapcsolatban Kovács Levente közölte: a törlesztési moratóriumok célja, hogy a rászorulóknak, a szükséges időre, hatékony segítséget nyújtson, illetve mérsékelje a negatív gazdasági hatásokat. Ez a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a bankszektor által általánosan támogatott megoldás - hangsúlyozta.

Közölte: a szombati bejelentés szerint a magyarországi fizetési moratórium változatlan feltételekkel fél évvel automatikusan meghosszabbodik. „Ez az előbbi megközelítésen túlmutat, mivel minden ügyfél beleesik” - tette hozzá Kovács Levente.

Hozzátette, hogy a bankszövetség javaslata szerint, akiknek a koronavírus-veszélyhelyzet miatt jövedelemkiesésük van, és a
hiteltörlesztési terhek megfizetése nehézséget okoz, azok feltétlenül éljenek a moratórium lehetőségével.

Akik pedig nem esnek bele ebbe a rászorultsági csoportba, azokat pedig arra kérik, hogy gondolják végig, vessék össze a moratóriumban maradás, illetve a törlesztés folytatásának lehetőségeit - emelte ki Kovács Levente.

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a családok és a vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett. E szerint - más intézkedések mellett - a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét - közölte a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink