Belföld

Orbán Viktor: Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelvisszafizetési moratóriumot

A közösségi oldalára feltöltött videóban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a családok és a vállalkozások védelmében hozott legújabb intézkedéseket.

Orbán Viktor: Fél évvel meghosszabbítjuk a hitelvisszafizetési moratóriumot
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A járvány második hulláma egész Európában újabb csúcsokat ostromol. A vírus támadásával szemben az orvosaink, ápolóink és a kórházaink jól állják a sarat. A kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra – hangsúlyozta a kormányfő.

A vírus azonban nemcsak az emberek egészségét, de a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta. Ezért járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védenünk kell. Nekünk minden élet és minden munkahely számít – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte, a családok és vállalkozások érdekében a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett, ezzel kapcsolatban négy döntést született:

  • A családok és a vállalkozások hitelmoratóriumát július 1-ig meghosszabbították. Ez automatikus, csak az kell bemenjen a bankba intézkedni, aki akarja tovább fizetni a hitelét július elseje után.
  • A járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A vendéglátóhelyek és szállodák mellett ezt a támogatást kiterjesztik a szünetelni kényszerülő buszos magánvállalkozásokra is.
  • A KKV-k és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. Ezek a vállalkozások adják a legtöbb munkahelyet, de egyúttal ezek a legsérülékenyebbek is a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb települések pénzügyi helyzetét egyenként tekintik majd át.
  • A gyerekeket nevelő és gyerekeket váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Ezeket a döntéseket hoztuk és jó okkal bízhatunk abban, hogy nemcsak honfitársaink tízezreinek az életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni. Egyszer már sikerült, ha összefogunk újra sikerülni fog!– zárta bejelentését Orbán Viktor.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink