Gazdaság

Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés Hajdúszoboszlón

Könnyid László: A kormány a nyáron 24 ezer magánszálláshely korszerűsítéséről döntött 42 milliárd forint értékben, a szobák átlagosan egymillió forintból újulhatnak meg

Olyan multifunkciós rendezvényközpont épül Hajdúszoboszlón, amely nemcsak a nyári turisztikai szezonban, hanem egész évben otthona lehet a különféle kulturális, szabadidős és sport-rendezvényeknek.

Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés Hajdúszoboszlón
A leendő komplexum egész évben keresetté teheti az ismert fürdővárost
Fotó: Hajduszoboszlo.hu

Nyolcmilliárd forintos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón, a beruházás előkészítésére négyszázmillió forintot biztosít a kormány – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tegnap online sajtótájékoztatón. Bodó Sándor azt mondta, olyan multifunkciós rendezvényközpontot hoznak létre a fürdővárosban, amely nemcsak a nyári turisztikai szezonban, hanem egész évben otthona lehet a különféle kulturális, szabadidős és sportrendezvényeknek. Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere hozzátette: a kétezer ember befogadására tervezett beruházás előzetes építészeti ötletpályázatára 27 pályamunka érkezett, ebből 11-et díjaztak.

A beruházás helyszínét hamarosan kijelölik, a jövő év az engedélyek és a kiviteli tervek elkészítésével, illetve a közbeszerzéssel telik majd, de készül egy megvalósíthatósági tanulmány is annak érdekében, hogy önmagát fenntartó létesítmény épüljön – ismertette a polgármester, jelezve, hogy a beruházás alapkövét várhatóan 2022 elején helyezhetik el. Czeglédi Gyula arról is beszélt, hogy Hajdúszoboszló Budapest és Hévíz után a harmadik legkeresettebb turisztikai célpont, amely az egészségturisztikában a legszélesebb kínálatot nyújtja. Több mint 16 ezer szálláshellyel rendelkeznek, többségük felújítása – a kormány, illetve a turisztikai ügynökség jelentős támogatásával – folyamatban van.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusstratégiai vezérigazgató-helyettese szerint a fejlesztéssel Hajdúszoboszló felkerül a konferencia- és a sportturizmus nemzetközi térképére is.

Kiemelte: a turisták az idén nyáron 11,6 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, ami kiváló szám, és ebből kivette a részét Hajdúszoboszló is.

„Magyarország kormánya odaáll a turizmus mellé ebben az időszakban is, ahogy tette ezt tavasszal” – utalt Könnyid László arra, hogy az ágazatnak a munkahelyek védelmére az idén eddig több mint hétszázmilliárd forint támogatást biztosítottak. Felidézte: a kormány a nyáron 24 ezer magánszálláshely fejlesztéséről döntött 42 milliárd forint értékben, amiből szobánként egymillió forintból újulhatnak meg a szálláshelyek.

Könnyid László szerint 2021 tavaszára, amikorra a turizmus újraindulását remélik, Hajdúszoboszlón is egy teljesen megújult kínálat áll a endégek rendelkezésére.

Hajdúszoboszlón átgondolt stratégia mentén folynak a belvárosi fejlesztések és a szállodafelújítások is, ezek eredményeként versenyképes marad a fürdőváros, amely a pandémia évében is jól teljesített: 227 ezer vendég járt a településen november végéig, csaknem hatvan százalékuk a nyári hónapokban.

Négycsillagos szálloda épül Szolnokon

Százötvenöt szobás, háromemeletes, négycsillagos wellness-, sport-, konferenciaszálloda és rehabilitációs központ épül Szolnokon a Holt-Tisza partján – jelentette be a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán online sajtótájékoztatón – közölte az MTI. Kállai Mária elmondta, a teljes mértékben magyar tulajdonú Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft. csaknem tízmilliárd forintos beruházását a kormány mintegy 4 milliárd forinttal támogatja. Hozzátette, a beruházás a tervek szerint jövő nyáron indul, és 2023 nyarán ér véget. (JL)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom