Gazdaság

Jelentősen nőtt az OPUS GLOBAL eredményességi mutatója

Több mint 9 milliárd forintos üzemi eredménnyel zárta konszolidált szinten az idei háromnegyedéves időszakot az OPUS GLOBAL Nyrt. – tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az IFRS szerinti jelentésében a tőzsdei társaság. A 9,893 milliárd forintos üzemi nyereség mellett az EBITDA mutató 26,223 milliárd forinton zárt, ezzel a cégcsoport 50 százalékkal növelte a bázisidőszak kimutatása szerinti 17,532 milliárdos EBITDA értékét.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. az idei, háromnegyedéves időszakot konszolidált szinten 553,272 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 236,264 milliárd forint saját tőkével zárta, míg a teljes átfogó eredménye 3,541 milliárd forint lett. A csoport annak ellenére tudta másfélszeresére növelni konszolidált üzemi eredményét 2020 háromnegyedévében, hogy ez már tartalmazza az építőiparnál a 2018. évi apportkor kimutatott szerződésállományokhoz kapcsolódóan elszámolt, mintegy 11,4 milliárdos értékcsökkenést is. A vállalatcsoport 2020 háromnegyedévében konszolidált szinten összesen 3,541 milliárd forint teljes átfogó eredményt ért el a tavalyi év ugyanezen időszakának 5,336 milliárdos veszteségével szemben, mely igen jelentős, több mint 8,877 milliárd forintos eredményjavulást jelent a cégcsoportnál. Az OPUS Csoport 2020.09.30-án konszolidált szinten 553,272 milliárd forint értékű mérlegfőösszeggel zárt, amely csaknem 14 százalékkal csökkent az előző év végéhez képest. Ez a csökkenés főként az energetikai társaságok értékesítéséből adódik, amelyek az idén márciusban megvalósult értékesítés következtében már kikerültek a cégcsoportból, és 2019. év végével megszűnő tevékenységként kerültek kimutatásra.

A jelentés kitér a koronavírus okozta válsághelyzetre, amelyben kifejtik: még mindig nem lehet teljes egészében felmérni és modellezni, hogy milyen hatást fog gyakorolni a csoport működésére a koronavírus második hulláma. Az OPUS GLOBAL Nyrt. vezetősége azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyes stratégiai elemek gazdasági, piaci viszonyokhoz igazodó újratervezésével minimalizálja, illetőleg a működésében rejlő szinergiák kihasználása révén egyes szegmensekben elkerülje a koronavírus okozta károkat a 2020-as gazdasági évben.