Gazdaság

Nyíregyházára ért a Zöld Busz Program

A közlekedés zöldítése elengedhetetlen eleme annak, hogy teljesítsük a 2050-ig vállalt klímasemlegességi célt

Immár harmadik állomásához érkezett a Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektje, novemberben a nyíregyháziak próbálhatják ki az elektromos buszt.

Nyíregyházára ért a Zöld Busz Program
A kormány támogatja a környezetbarát járművek vásárlását
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A mától forgalomba álló tiszta és csendes járművet egy hónapon át ingyenesen használhatják a szabolcsi megyeszékhelyen közlekedők – közölte szombaton Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld Busz Programban a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a 25 ezer fő feletti lélekszámú településeken nulla vagy alacsony károsanyag-kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A közlekedés zöldítése elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt klímasemlegességi célt.

A Zöld Busz Programot előkészítő demonstrációs mintaprojektben nyolc nagyvárosban, köztük Nyíregyházán történik meg az elektromos buszok próbaüzemeltetése. A tesztjáratok egy hónapon át teljesítenek szolgálatot, így gyűjthetők gyakorlati tapasztalatok a jármű- és infrastruktúra-használat terén az utasok igényeiről. „Eddig Debrecenben és Békéscsabán bizonyítottak sikeresen különböző típusú elektromos buszok, teljesítve mind a közlekedők, mind a közösségi szolgáltatók elvárásait. Nyíregyházán a CS-PROCESS Mérnöki Kft. által biztosított Ebusco 2.2 elektromos autóbusz kap lehetőséget a bemutatkozásra” – hangsúlyozta az államtitkár. Kaderják Péter kiemelte, hogy a további buszbeszerzések ösztönzésére november második felében válik elérhetővé a Zöld Busz Program 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázata az önkormányzatok és a közszolgáltatók számára.

„A nyíregyháziak elkötelezett hívei a környezetvédelemnek. Már tettünk egy komoly lépést a zöld közlekedés terén is két évvel ezelőtt, a gázüzemű buszok beszerzésével” – hangsúlyozta Kovács Ferenc polgármester. A városvezető reményei szerint az elektromos autóbusz november 14-én indult menetrend szerinti járata, amelyet ingyenesen vehetnek igénybe az utasok, közkedvelt lesz a helyiek körében.

Kapcsolódó írásaink

Elkezdődött a Zöld Busz Program

ĀFontos szándék, hogy megerősödjön a magyarországi gyártás, a hazai részarány meghaladja a hatvan százalékot, létrejön egy minősített buszgyártói kör is