Gazdaság

Versenyképesség-növelő támogatásból fejleszt a Tungsram zalaegerszegi gyára

Az emberek életének és egészségének védelme mellett a kormány kötelessége, hogy fenntartsa az ország működőképességét, megvédje a munkahelyeket és újakat hozzon létre - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Zalaegerszegen, a Tungsram Kft. versenyképesség-növelő támogatási szerződésének átadásán.

Versenyképesség-növelő támogatásból fejleszt a Tungsram zalaegerszegi gyára
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k), mellette Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b2) és Joerg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója (j2), Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke (j) megtekinti a Tungsram zalaegerszegi gyárat a cég versenyképesség-növelő támogatási szerződésének átadása után 2020. október 28-án
Fotó: MTI/Varga György

Szijjártó Péter kifejtette: a magyar gazdaság a magyar emberek munkájától lesz sikeres, de ehhez jól működő gazdaságra és munkahelyekre van szükség. A kormány ezért szövetséget kötött azokkal a vállalatokkal, amelyek a nehéz körülmények ellenére elkötelezték magukat a beruházások mellett. Vállalta, hogy a beruházások felét kifizeti, amely garanciát jelent arra, hogy az adott vállalatnál senkit sem kell elbocsátani.

A következő hetekben és hónapokban - amikor a világgazdaságból érkező hírek kizárólag negatívak, leépítésekről, munkanélküliségről, csődökről szólnak - 904 magyar vállalat 425 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, mellyel 155 ezer munkahelyet tudnak megvédeni - jelezte a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a vállalatok a fejlesztéssel hosszú távon is versenyelőnyhöz jutnak.

Kiemelte, hogy a Tungsram a világ számos pontján az égők, az izzók szinonimájává vált. A változó világgazdasági környezet magával hozza, hogy számos vállalat kiszorul a nemzetközi piacról, de a Tungsram előtt a fejlesztéssel megnyílnak lehetőségek.

A zalaegerszegi gyáregységben megvalósuló 565 millió forint értékű beruházáshoz a kormány 282 millió forint támogatást nyújt, így 118 munkahelyet tudnak megvédeni.

A miniszter elmondta azt is, hogy Zala megyében 13 vállalat, 5,7 milliárd forint értékben valósít meg beruházásokat, melyhez a kormány 2,5 milliárd forint támogatást nyújt. A fejlesztésekkel több mint 2 ezer munkahelyet védenek meg.

Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója ismertette, hogy a fejlesztéshez kapott támogatást a különleges üvegkomponensek üzletág kapacitásnövelő beruházására fordítják, így színesüvegbura-termékek költséghatékonyabb, versenyképesebb gyártását tudják megoldani.

A Tungsram jövőre lesz 125 éves, története során számos válságot túlélt, és a jelenlegi világjárvány is azt mutatja, hogy egy vállalat ilyenkor elsősorban a hazájára számíthat - mondta az elnök-vezérigazgató.

A Tungsram 2018-ban magyarországi központú, globális márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa ágazatának felvásárlásával. A 3700 alkalmazottat foglalkoztató vállalat termékeinek 93 százalékát exportálja, 100 nemzetközi piacon van jelen. A Tungsram Operations Kft. tavalyi bevétele 73 milliárd forint volt.

Kapcsolódó írásaink